Nascut fa 29 anys gràcies a l’impuls de la Generalitat Valenciana, ha comptat des dels seus inicis amb el suport de la Diputació de Castelló i l’Ajuntament de Peníscola, i ha fet d’aquesta localitat un dels punts de referència de la Música Antiga i Barroca del nostre país. Està reconegut com un dels més importants d’aquest repertori a nivell europeu.
Davant el gran acolliment en les passades edicions a la incorporació del cinema en la nostra programació, en A les portes del Festival projectarem la guardonada pel·lícula Farinelli, Il Castrato de Gérard Corbiau, que ens relata la vida del cèlebre castrati Carlo Broschi, que va triomfar en l’òpera en el segle XVIII. La seva banda sonora inclou obres dels grans compositors d’aquest període, sumant-nos al reconeixement de Peníscola com a ciutat de cinema: Peníscola de cinema… barroc.
El dia 26, abans del concert inaugural, cridarem a la participació amb l’espectacle de carrer Despertà Barroca presentat pel grup de Vila-real Visitants, que anunciaran l’inici del programa Obrirem el Festival amb el grup alacantí Lucentum XVI i el Cor de Cambra Ad libitum de Quart de Poblet, guanyadors de l’últim Gran Premi de Canto Coral, que ens presentaran Strela do dia, dedicat a la presència femenina en les cantiges des del segle XIII fins als nostres dies. El programa conclou amb l’estrena absoluta d’un motet compost per Pedro Salinas, a partir de la cantiga Com gradecer ben-feito 235, que recrea l’estada d’Alfons X a Requena en 1273, on es va reunir amb Jaume I.
L’òpera estarà present els dies 27 i 30 de juliol. Els anglesos Armonico Consort ens presentaran, en versió de concert, Dido i Enees d’Henry Purcell, i els catalans del Ensemble Contratemps ens oferiran, aquesta vegada en versió escenificada, l’òpera de Monteverdi Il Combatimentto di Tancredi e Clorinda.
Capella de Ministrers continua fidel al Festival, amb el programa Regina, i el 2 d’agost comprovarem que joventut i qualitat poden anar de la mà gràcies a quatre solistes, Nuevas voces del barroco, impulsats en la seva majoria pel Centre de Perfeccionament de Les Arts, que ens presentaran una cuidada selecció d’àries, duos i trios dels títols més representatius d’aquest període.
El 29 de juliol rebrem al cèlebre grup francès Cafè Zimmermann, que ens oferiran el programa Una nit en el cafè del senyor Zimmermann: Telemann i la família Bach. El dia 31 de juliol els andalusos de l’Orquestra Barroca de Sevilla, al costat del virtuós flautista valencià David Antich ens presentaran el programa Vides Paral·leles: Vivaldi & Bach. Tancarà el festival el 3 d’agost el grup madrileny La Spagna amb el programa Si Versalles pudiera hablar…
La música de Monteverdi, Händel i Purcel il·luminaran la nit de l’1 d’agost, en la qual l’espectacle piromusical Foc Barroc! unirà les obres d’aquests representatius autors amb l’espectacularitat dels focs artificials.
Fidels a la programació destinada al públic familiar presentarem, del 27 al 31 de juliol a la Casa de l’Aigua, l’espectacle L’arpa furtiva. El duo De soprano y arpa, format per Quiteria Muñoz i Úrsula Segarra, faran un recorregut per l’evolució de l’arpa a través dels segles per mitjà de precioses melodia i cançons des de l’edat mitjana fins als nostres dies, en un espectacle concebut per al Festival. Durant cinc dies consecutius, aquest prestigiós grup valencià acostarà aquest repertori al públic del futur.
Formacions consolidades al costat de nous valors d’alt nivell fan d’aquest festival, no sols una proposta artística de primer ordre, sinó una experiència única per a les nits d’estiu en un escenari màgic.
Una edició especial per a un festival especial.