- La Punta recupera l’Ateneu Musical l’Horta, la primera banda de música de la pedania, creada fa 100 anys
- La formació ha oferit un concert a la Sala Iturbi del Palau, sota la batuta del seu director titular, Vicent Alberola
- Des de l’any passat, tres cosins músics, descendents del poble, han impulsat la refundació de l’Ateneu Musical
La centenària agrupació musical Ateneu Musical l’Horta, de La Punta ha segellat el seu renàixer en un abarrotat concert celebrat este cap de setmana a la Sala Iturbi del Palau de la Música de València. Els músics i músiques integrants de la formació van oferir una actuació dirigits pel titular de la banda, Vicent Alberola, que va comptar amb l’assistència de la regidora de Pedanies, María José Ferrer San Segundo qui, en acabar, va felicitar els membres de la formació en nom de tota la ciutat.
Tal com subratllava la delegada de Pedanies, “el naixement de qualsevol entitat de caràcter cultural sempre és una bona notícia. Però en este cas, que es tracta d’una agrupació musical els orígens de la qual es remunten a cent anys arrere en la pedania de la Punta, és especialment important perquè el ressorgir de l’Ateneu Musical l’Horta suposa una unió de cultura, tradició, identitat i comunitat”.
L’actual banda de música recupera l’activitat de la primera banda de la localitat, creada a principis del segle passat com una iniciativa pionera en el context dels pobles d’al voltant. 100 anys després, La Punta ha pogut recuperar el seu passat musical amb l’impuls i l’esforç de tres músics professionals, descendents d’habitants del poble: Vicent Alberola, actual director de la banda Juani Palop, saxofon alt, i Arno Bornkamp, saxofon baríton.
El Palau de la Música ha acollit este dissabte un concert commemoratiu de la formació, amb un repertori ben variat, que incloïa des de peces clàssiques (com l’obertura de Romeo i Julieta de Txaikovski), a composicions de caràcter folklòric i tradicional (els pasdoble El cant del valencià, de Pedro Sosa López, i Suspiros de España, d’Antonio Álvarez Alonso), bandes sonores (el passatge Viktor’s Tale, de la pel·lícula La Terminal, amb música de John Williams) i altres composicions, com l’obertura de l’opereta Candide, de Leonard Bernstein; el Danzón n. 2, del compositor mexicà Arturo Márquez, o els Cants d’Eufòria i Nostàlgia, de Manuel Bonino, peça per a dos saxos i orquestres, que va comptar amb la interpretació com a solistes de Juani Palop i Arno Bornkamp.
Una banda amb història
La Punta va ser pionera en la constitució de la seua formació musical fa ja prop de 100 anys, atés que al començament del segle passat, la pedania ja tenia la seua pròpia banda, un fet pràcticament aïllat en el seu context poblacional. Es té notícia d’aquella banda gràcies a un article publicat en un llibret de festes, firmat per Julio Navarro, que arreplega fins i tot el nom de diversos músics del moment, així com també el d’un dels directors, el tio Micalet Soler, membre de la Banda Municipal de València.
Va ser una banda amb bastant activitat que tocava en festes dels pobles d’al voltant, i amenitzava balls i actes benèfics. No obstant això, abans de la guerra civil la formació es va dissoldre per discrepàncies entre alguns integrants de la banda, encara que l’activitat es va recuperar en els anys 50 i 60, sota la direcció de Manolo el “Fusteret”. Des de llavors, la banda ha passat per moments de major i menor activitat, de manera intermitent.
A finals del segle, cap a 1997, es va fundar de nou la banda de música sota el nom l’Ateneu Musical L’Horta de la Punta, amb Javier Ricart i, posteriorment, Joaquim Romero en la direcció. En eixa època la banda va dur a terme una intensa activitat, amb actuacions en cercaviles, processons, festes de moros i cristians i concerts, tant en la pedania com en Pinedo i a la ciutat de València.
Des de l’any passat, tres cosins músics, nets de “Casa Rol” i descendents del poble, han impulsat la refundació de l’Ateneu Musical L’Horta de la Punta. Des de la seua recuperació, la banda ha participat en processons en honor a la Mare de Déu dels Desamparats, cercaviles amb la comissió fallera, en la festivitat de Santa Cecília, en el concert de Festes Patronals, en el festival de bandes dels Pobles del Sud (amb la banda de la Torre), i en el concert de Nadal. El colofó al seu primer any d’activitat serà este concert de demà al Palau de la Música de València, dirigit pel titular de la banda, el mestre Vicent Alberola.
Disposem de material gràfic
GABINET DE COMUNICACIÓ
València, lunes 1 de julio de 2024
Renace la centenaria banda de música de La Punta en un concierto que ha llenado el Palau de la Música este fin de semana
- La Punta recupera el Ateneu Musical l’Horta, la primera banda de música de la pedanía, creada hace 100 años
- La formación ha ofrecido un concierto en la Sala Iturbi del Palau, bajo la batuta de su director titular, Vicent Alberola
- Desde el año pasado, tres primos músicos, descendientes del pueblo, han impulsado la refundación de l’Ateneu Musical
La centenaria agrupación musical Ateneu Musical l’Horta, de La Punta ha sellado su renacer en un abarrotado concierto celebrado este fin de semana en la Sala Iturbi del Palau de la Música de València. Los músicos y músicas integrantes de la formación ofrecieron una actuación dirigidos por el titular de la banda, Vicent Alberola, que contó con la asistencia de la concejala de Pedanías, María José Ferrer San Segundo quien, al terminar, felicitó a los miembros de la formación en nombre de toda la ciudad.
Tal como subrayaba la delegada de Pedanías, “el nacimiento de cualquier entidad de carácter cultural siempre es una buena noticia. Pero en este caso, que se trata de una agrupación musical cuyos orígenes se remontan a cien años atrás en la pedanía de La Punta, es especialmente importante porque el resurgir del Ateneu Musical l’Horta supone una unión de cultura, tradición, identidad y comunidad”.
La actual banda de música recupera la actividad de la primera banda de la localidad, creada a principios del siglo pasado como una iniciativa pionera en el contexto de los pueblos de alrededor. 100 años después, La Punta ha podido recuperar su pasado musical con el impulso y el esfuerzo de tres músicos profesionales, descendientes de habitantes del pueblo: Vicent Alberola, actual director de la banda Juani Palop, saxofón alto, y Arno Bornkamp, saxofón barítono.
El Palau de la Música ha acogido este sábado un concierto conmemorativo de la formación, con un repertorio bien variado, que incluía desde piezas clásicas (como la obertura de Romeo y Julieta de Chaikovski), a composiciones de carácter folclórico y tradicional (los pasodoble Lo cant del valencià, de Pedro Sosa López, y Suspiros de España, de Antonio Álvarez Alonso), bandas sonoras (el pasaje Viktor’s Tale, de la película La Terminal, con música de John Williams) y otras composiciones, como la obertura de la opereta Candide, de Leonard Bernstein; el Danzón nº 2, del compositor mexicano Arturo Márquez, o los Cantos de Euforia y Nostalgia, de Manuel Bonino, pieza para dos saxos y orquestas, que contó con la interpretación como solistas de Juani Palop y Arno Bornkamp.
Una banda con historia
La Punta fue pionera en la constitución de su formación musical hace ya cerca de 100 años, dado que a comienzos del siglo pasado, la pedanía ya tenía su propia banda, un hecho prácticamente aislado en su contexto poblacional. Se tiene noticia de aquella banda gracias a un artículo publicado en un llibret de fiestas, firmado por Julio Navarro, que recoge incluso el nombre de varios músicos del momento, así como también el de uno de sus directores, el tio Micalet Soler, miembro de la Banda Municipal de Valencia.
Fue una banda con bastante actividad que tocaba en fiestas de pueblos de alrededor, y amenizaba bailes y actos benéficos. No obstante, antes de la guerra civil la formación se disolvió por discrepancias entre algunos integrantes de la banda, aunque la actividad se recuperó en los años 50 y 60, bajo la dirección de Manolo el “Fusteret”. Desde entonces, la banda ha pasado por momentos de mayor y menor actividad, de manera intermitente.
A finales del siglo, hacia 1997, se fundó de nuevo la banda de música bajo el nombre L’Ateneu Musical L’ Horta de La Punta, con Javier Ricart y, posteriormente, Joaquim Romero en la dirección. En esa época la banda llevó a cabo una intensa actividad, con actuaciones en pasacalles, procesiones, fiestas de moros y cristianos y conciertos, tanto en la pedanía como en Pinedo y en la ciudad de València.
Desde el año pasado, tres primos músicos, nietos de “Casa Rol” y descendientes del pueblo, han impulsado la refundación de L’Ateneu Musical L’ Horta de La Punta. Desde su recuperación, la banda ha participado en procesiones en honor a la Mare de Déu dels Desamparats, pasacalles con la comisión fallera, en la festividad de Santa Cecília, en el concierto de Festes Patronals, en el festival de bandas dels Pobles del Sud (con la banda de La Torre), y en el concierto de Navidad. El colofón a su primer año de actividad será este concierto de mañana en el Palau de la Música de València, dirigido por el titular de la banda, el maestro Vicent Alberola.
Disponemos de material gráfico