Dijous, 12 de desembre
Toshio Hosokawa és un dels compositors contemporanis més prestigiosos de l’actualitat, que inicia demà divendres la seua residència al Palau de la Música. L’Orquestra de València i la violinista alemanya Veronika Eberle, sota la direcció del mestre Alexander Liebreich, interpretaran a la Sala Iturbi, a les 19.30 hores, el Concert per a violí «Genesis» del compositor japonés, en una vetlada que es completarà amb la romàntica Simfonia núm. 9 «La Gran» de Franz Schubert.
Prèviament, a les 18.15 hores, tindrà lloc a la Sala Rodrigo una xarrada introductòria de l’obra de Hosokawa entre Liebreich i Eberle, que serà moderada per la subdirectora de Música, Nieves Pascual. I és que este Concert per a violí va ser escrit expressament per a Veronika Eberle, amb motiu del naixement del fill de la concertista.
El director del Palau, Vicente Llimerá, ha volgut posar en valor la figura de Hosokawa en la present temporada, ja que «inicia la seua residència amb l’estrena a Espanya del seu concert per a violí Genesis, una obra que tindrà com a solista a la brillant violinista alemanya Veronika Eberle, que debuta al Palau després del gran èxit obtingut amb l’Orquestra de València i Liebreich l’any passat en La Llotja de València».
«Genesis» és una obra que plasma musicalment el recorregut vital d’un ésser humà, des del període prenatal en el qual les cordes evoquen les ondulacions del líquid amniòtic, fins a l’arpa que reprodueix els batecs del cor de la mare; uns batecs que es fan extensius al conjunt de la naturalesa -una segona mare- tan important i present en totes les arts japoneses.
Respecte a l’autor japonés, Llimerá ha volgut ressaltar que «és molt important per a nosaltres comptar amb un músic del prestigi i magisteri de Hosokawa, que s’unix als anteriors compositors residents com Francisco Coll i Elena Mendoza, i que és un exemple de concòrdia i diàleg entre cultures, de la sàvia combinació de l’avantguarda europea amb la tradició japonesa».
Veronika Eberle és admirada pel seu talent, aplom i maduresa de la seua musicalitat. Sir Simon Rattle la va presentar amb 16 anys en el Festival de Pasqua de Salzburg del 2006, en una interpretació del Concert de Beethoven amb la Filharmònica de Berlín. Ha col·laborat amb les simfòniques de Londres i Mont-real, la Concertgebouw, les filharmòniques de Nova York i Munic, la Gewandhaus i la Rundfunk Sinfonieorchester de Berlín, amb directors com Rattle, Haitink, Harding, Thielemann, Kent Nagano, Viotti, Järvi, etc. Va començar a estudiar violí als sis anys i quatre anys més tard es va convertir en alumna júnior del Richard Strauss Konservatorium de Munic amb Voitova. Va estudiar amb Poppen, i va ingressar en la Hochschule de Munic, on va estudiar amb Chumachenco.
LA ORQUESTA DE VALÈNCIA, LIEBREICH Y EBERLE ESTRENAN EN ESPAÑA «GENESIS» DEL COMPOSITOR RESIDENTE HOSOKAWA
Jueves, 12 de diciembre
Toshio Hosokawa es uno de los compositores contemporáneos más prestigiosos de la actualidad, que inicia mañana viernes su residencia en el Palau de la Música. La Orquesta de València y la violinista alemana Veronika Eberle, bajo la dirección del maestro Alexander Liebreich, interpretarán en la Sala Iturbi, a las 19.30 horas, el Concierto para violín «Genesis» del compositor japonés, en una velada que se completará con la romántica Sinfonía nº 9 «La Grande» de Franz Schubert.
Previamente, a las 18.15 horas, tendrá lugar en la Sala Rodrigo una charla introductoria de la obra de Hosokawa entre Liebreich y Eberle, que será moderada por la subdirectora de Música, Nieves Pascual. Y es que este Concierto para violín fue escrito expresamente para Veronika Eberle, con motivo del nacimiento del hijo de la concertista.
El director del Palau, Vicente Llimerá, ha querido poner en valor la figura de Hosokawa en la presente temporada, ya que «inicia su residencia con el estreno en España de su concierto para violín Genesis, una obra que tendrá como solista a la brillante violinista alemana Veronika Eberle, que debuta en el Palau tras el gran éxito obtenido con la Orquesta de València y Liebreich el año pasado en La Lonja de València».
«Genesis» es una obra que plasma musicalmente el recorrido vital de un ser humano, desde el periodo prenatal en el que las cuerdas evocan las ondulaciones del líquido amniótico, hasta el arpa que reproduce los latidos del corazón de la madre; unos latidos que se hacen extensivos al conjunto de la naturaleza -una segunda madre- tan importante y presente en todas las artes japonesas.
Respecto al autor japonés, Llimerá ha querido resaltar que «es muy importante para nosotros contar con un músico del prestigio y magisterio de Hosokawa, que se une a los anteriores compositores residentes como Francisco Coll y Elena Mendoza, y que es un ejemplo de concordia y diálogo entre culturas, de la sabia combinación de la vanguardia europea con la tradición japonesa».
Veronika Eberle es admirada por su talento, aplomo y madurez de su musicalidad. Sir Simon Rattle la presentó con 16 años en el Festival de Pascua de Salzburgo de 2006, en una interpretación del Concierto de Beethoven con la Filarmónica de Berlín. Ha colaborado con las sinfónicas de Londres y Montreal, la Concertgebouw, las filarmónicas de Nueva York y Múnich, la Gewandhaus y la Rundfunk Sinfonieorchester de Berlín, con directores como Rattle, Haitink, Harding, Thielemann, Kent Nagano, Viotti, Järvi, etc. Empezó a estudiar violín a los seis años y cuatro años más tarde se convirtió en alumna junior del Richard Strauss Konservatorium de Múnich con Voitova. Estudió con Poppen, e ingresó en la Hochschule de Múnich, donde estudió con Chumachenco.
Sota es CATALÁ, en Valencia es diu BAIX.
Sonaría igual Sota baix del Pont de Cullera, de Rafael Talens. Feuvoseu mirar
No voleu enmascarar el catala dient que es valencia