L’ORQUESTRA DE VALÈNCIA I NACHO DE PAZ ESTRENEN EN ENSEMS OBRES DELS NOUS VALORS FRAN BARAJAS I ÀNGELA GÓMEZ  

0
291

(Continúa en castellano, pág. 2)

El director asturià debuta al capdavant de l’OV

Divendres, 22 de setembre. Palau de la Música

Un any més, l’Orquestra de València participa en el Festival Ensems, ja en la seua 45a edició i que és organitzat per l’Institut Valencià de Cultura. El director asturià Nacho de Paz, considerat una referència en el repertori contemporani, debutarà al capdavant de la formació simfònica valenciana per a dirigir demà dissabte a l’Auditori de Les Arts, a les 19.30 hores, un programa ple de ritmes i colorit orquestral. D’esta manera, El Palau de la Música torna a col·laborar amb el Festival, amb un concert en el qual la formació simfònica valenciana interpretarà estrenes absolutes dels nous valors Fran Barajas i Àngela Gómez, així com dos obres mestres de György Ligeti i Witold Lutoslawski.

El director del Palau, Vicente Llimerá ha posat en valor “la col·laboració institucional i la versatilitat del professorat de l’Orquestra de València per abordar qualsevol repertori, que en el cas del contemporani té molta complexitat tècnica i requerix d’una gran exigència interpretativa”. Així mateix, Llimerá ha afegit que “hem de posar en valor l’estrena de dos obres en Ensems, una d’elles “mutatis mutandis” de Fran Barajas, que va ser un dels joves compositors triats per Francisco Coll, en els encontres que va capitanejar quan va ser resident del Palau de la Música”.

I és que segons apunten les notes al programa del concert, l’obra de Barajas “apel·la tant a la preocupació formal com a la memòria de l’escriptura simfònica per a aplicar diversos filtres que metamorfitzen un material difús per a exposar múltiples palimpsestos sonors”. Una altra obra que s’estrenarà és “Del vermell de l’agalla” d’Àngela Gómez, encàrrec de l’IVC. “Lontano” de l’autor hongarés György Ligeti i la Simfonia núm. 3 del polonés Witold Lutoslawski, completen este programa que no deixarà indiferent a ningú.

El treball de Nacho de Paz en el repertori experimental de nova creació és de referència a Espanya. Format en l’escola russa, ha sigut guardonat amb els Premis Internacionals Joan Guinjoan, Luigi Russolo i SGAE d’electroacústica. Es va formar en direcció orquestral amb Arturo Tamayo i Pierre Boulez. Ha dirigit més de 400 estrenes mundials i primeres interpretacions a Espanya d’obres emblemàtiques com “Prometeo” de Luigi Nono i “Gruppen” de Karlheinz Stockhausen. Ha col·laborat amb autors com Sylvano Bussotti, Pierre Boulez, Luis de Pablo, Joan Guinjoan, José Luis de Delás, Felix Ibarrondo, Cristóbal Halffter o Tomás Marco, entre molts altres. De Paz és director convidat habitual de PHACE a Viena. Ha dirigit a la majoria de les orquestres espanyoles, així com l’Orchestre Philarmonique du Luxembourg, Netherlands Radio Symphony Orchestra i Ensemble Intercontemporain, entre altres agrupacions.

El director asturiano debuta al frente de la OV

LA ORQUESTA DE VALÈNCIA Y NACHO DE PAZ ESTRENAN EN ENSEMS OBRAS DE LOS NUEVOS VALORES FRAN BARAJAS Y ÀNGELA GÓMEZ

Viernes, 22 de septiembre. Palau de la Música

Un año más, la Orquesta de València participa en el Festival Ensems, ya en su 45 edición y que está organizado por el Instituto Valenciano de Cultura. El director asturiano Nacho de Paz, considerado una referencia en el repertorio contemporáneo, debutará al frente de la formación sinfónica valenciana para dirigir mañana sábado en el Auditori de Les Arts, a las 19.30 horas, un programa lleno de ritmos y colorido orquestal. De esta manera, El Palau de la Música vuelve a colaborar con el Festival, con un concierto en el que la formación sinfónica valenciana interpretará estrenos absolutos de los nuevos valores Fran Barajas y Àngela Gómez, así como dos obras maestras de György Ligeti y Witold Lutoslawski.

El director del Palau, Vicente Llimerá ha puesto en valor “la colaboración institucional y la versatilidad del profesorado de la Orquesta de València para abordar cualquier repertorio, que en el caso del contemporáneo tiene mucha complejidad técnica y requiere de una gran exigencia interpretativa”. Así mismo, Llimerá ha añadido que “tenemos que poner en valor el estreno de dos obras en Ensems, una de ellas “mutatis mutandis” de Fran Barajas, que fue uno de los jóvenes compositores elegidos por Francisco Coll, en los encuentros que capitaneó cuando fue residente del Palau de la Música”.

Y es que según apuntan las notas en el programa del concierto, la obra de Barajas “apela tanto a la preocupación formal como la memoria de la escritura sinfónica, para aplicar varios filtros que metamorfizan un material difuso para exponer múltiples palimpsestos sonoros”. Otra obra que se estrenará es “Del vermell de l’agalla” de Àngela Gómez, encargo del IVC. “Lontano” del autor húngaro György Ligeti y la Sinfonía nº 3 del polaco Witold Lutoslawski, completan este programa que no dejará indiferente a nadie.
El trabajo de Nacho de Paz en el repertorio experimental de nueva creación es de referencia en España. Formado en la escuela rusa, ha sido galardonado con los Premios Internacionales Joan Guinjoan, Luigi Russolo y SGAE de electroacústica. Se formó en dirección orquestal con Arturo Tamayo y Pierre Boulez. Ha dirigido más de 400 estrenos mundiales y primeras interpretaciones en España de obras emblemáticas como “Prometeo” de Luigi Nono y “Gruppen” de Karlheinz Stockhausen. Ha colaborado con autores como Sylvano Bussotti, Pierre *Boulez, Luis de Pablo, Joan Guinjoan, José Luis de Delás, Felix Ibarrondo, Cristóbal Halffter o Tomás Marco, entre otros muchos. De Paz es director invitado habitual de PHACE en Viena. Ha dirigido a la mayoría de las orquestas españolas, así como la Orchestre Philarmonique du Luxembourg, Netherlands Radio Symphony Orchestra y Ensemble Intercontemporain, entre otras agrupaciones.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí