L’Orquesta Filarmónica de Requena commemora el 200 aniversari d’Anton Bruckner en el ‘Concierto Extraordinario de San Nicolás’ 

0
22

Francisco Melero dirigirà a la formació en aquesta primera edició de la iniciativa, que organitza la Mayordomía de San Nicolás de Bari, entitat fundada en 1478, que se celebrarà en el Teatre Principal de Requena el dissabte 26 d’octubre a les 19h, per a retre homenatge al reconegut compositor austríac 

En l’acte, que compta amb la col·laboració de la Fundación Ciudad de Requena i de l’Ajuntament de Requena, es guardonarà a la Universitat Catòlica de València amb la Medalla d’Or per la seua gran labor pedagògica i docent 

L’Orquestra Filharmònica de Requena interpretarà l’obra Tres texturas de Víctor Marco, que va guanyar el primer premi en modalitat orquestral del Festival de Música de Ribargorza (Osca); i la Simfonia número 4, ‘Romàntica’ de Bruckner 

Francisco Melero: “Prestigioses orquestres, com l’Orquestra de València, ADDA Simfònica i la OSCyL a Espanya o la Filharmònica de Berlín i de Viena han homenatjat a Bruckner en 2024; volem contribuir al reconeixement d’un gran sinfonista en aquest concert per impulsar una altra il·lusionant iniciativa a Requena” 

Els responsables de la Mayordomía de San Nicolás i l’Orquesta Filarmónica Fundación Ciudad de Requena han mostrat la seua voluntat de consolidar aquest concert com un projecte cultural de qualitat i excel·lència que contribuïsca a la difusió de les celebracions i festes patronals de Requena 

Requena (València), 24 d’octubre de 2024 

L‘Orquesta Filarmónica Fundación Ciudad de Requena, dirigida per Francisco Melero, protagonitzarà el Concierto Extraordinario de San Nicolás que organitza la Mayordomía de San Nicolás de Bari, entitat fundada en 1478, amb la col·laboració de la Fundación Ciudad de Requena i de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Requena. La primera edició d’aquesta iniciativa, que se celebrarà en el Teatre Principal de Requena el dissabte 26 d’octubre a les 19h, retrà homenatge al reconegut compositor austríac Anton Bruckner en el 200 aniversari del seu naixement. 

En l’acte, es guardonarà a la Universitat Catòlica de València Sant Vicent Màrtir amb la Medalla d’Or pel suport i col·laboració que ve oferint a l’associació des de fa anys i com a reconeixement a la gran labor pedagògica i docent que desenvolupa aquesta universitat privada i sense ànim de lucre des de 2003. 

L’Orquesta Filarmónica Fundación Ciudad de Requena actuarà amb un programa en el qual abordarà l’obra Tres texturas de Víctor Marco, que va guanyar el primer premi en modalitat orquestral del Festival de Música de Ribargorza (Osca); i la Simfonia número 4 en Mi bemoll major, WAB 104, ‘Romàntica’ d’Anton Bruckner (1824 – 1896) amb la que commemorarà l’aniversari del compositor i organista austríac. 

Bruckner va ser un dels últims i més rellevants representants del Romanticisme austroalemany i és coneguda l’admiració que li professava Richard Wagner. El músic va compondre música coral, per a òrgan, de cambra i simfònica, àmbit en el que és considerat un dels màxims exponents i en el qual la seua ‘Romàntica’ és una bona mostra de maduresa. La Simfonia número 4, que ha sigut interpre tada per prestigioses orquestres, és el cant a la naturalesa més apassionat escrit per l’autor, va ser composta en 1874 encara que va patir nombroses revisions fins a 1888, catorze anys després, i li la va dedicar al príncep Konstantin de Hohenlohe-Schillingsfürst. 

L’Orquesta Filarmónica de Requena va abordar al juliol aquestes dos obres en el XIII Curs de Direcció d’Orquestra Ciutat de Requena i en el IV Concurs de Direcció d’Orquestra Maestro Collado, a càrrec de Melero. El curs, que va incloure aspectes tan importants com la tècnica, estratègies d’as saig, la importància d’una bona programació o com enfrontar-se a una partitura, va posar el focus en l’obra contemporània de Marco i en el sinfonisme de Bruckner. 

Francisco Melero, director de l’Orquesta Filarmónica Fundación Ciudad de Requena, assegura que “prestigioses orquestres, com l’Orquestra de València, ADDA Simfònica i l’Orquesta Sinfónica de Castilla y León a Espanya o la Filharmònica de Berlín i de Viena han homenatjat a Bruckner en 2024, i prestigiosesformacions de tot el món han interpretat en aquests anysla Simfonia número 4”. Melero ha subratllat “volem contribuir al reconeixement d’un gran sinfonista en la primera edició del Concierto Extraordinario de San Nicolás per impulsar una altra il·lusionant iniciativa a Requena”. 

Projecte cultural de qualitat 

Els responsables de la Mayordomía de San Nicolás i l’Orquesta Filarmónica Fundación Ciudad de Requena han mostrat la seua voluntat de consolidar el Concierto Extraordinario de San Nicolás com un projecte cultural de qualitat i excel·lència que contribuïsca a la difusió de les celebracions i festes patronals de Requena, i que serà l’avantsala de les activitats que es realitzen durant la setmana del 6 de desembre, dia de Sant Nicolás. 

Aquest esdeveniment musical arriba després de l’èxit del XI Concierto de la vendimia y el vino, patrocinat per la Fundación Ciudad de Requena i Bodega Sierra Norte, oferit per l’Orquesta Filarmónica Requena, dirigida per Melero, que van protagonitzar Ainhoa Arteta, Montserrat Martí Caballé i Luis Santana davant més de 900 persones a l’agost. 

Les entrades per al Concierto Extraordinario de San Nicolás es poden aconseguir anticipadament en www.orquestarequena.com, i en la Farmacia San Nicolás, Vinoteca Portobello i Ceramis Home per 10 euros; el preu en taquilla el dia del concert són 12 euros. La iniciativa també compta amb la col·laboració de Finca Calderón de Sierra Norte, Portobello, Distribuciones Haba Hernández, La Campesina, Pinturas y Servicios, Servicios Inmobiliarios Vostra Casa, Gala (Grape Juice & Wine), Revista Local Requena, Interface, Chozas Carrascal, Loire (Logística Integral Requenense), Candelo, Mapfre, Codelca, Pastelería-Bombonería El Cebo, Autocares Mapex, Área de Servicio El Rebollar, Neumáticos el Punto, Sumalpe, Grupo Cobra, Ignis i Avaesen. 

Francisco Melero 

Francisco Melero dirigeix en països com Alemanya, el Canadà, Colòmbia, Eslovènia, Espanya, França, la Xina o Portugal i ha col·laborat amb prestigiosos solistes i artistes com Ainhoa Arteta, Montserrat Martí Caballé, de la qual és el seu principal director des de 2021, Rafael Salinas, Rubén Parejo, Agustín Prunell-Friend, Thomas Mohr, Iván Balaguer, Lucía Van Egmont, Frank Cassard, Emilia Honrubia, Sebastiá Peris, Manuel Más, Javier Palacios, José Franch Ballester, Ara Malikian, Raquel del Val, José Manuel Zapata, Rocío Márquez, Claudio Constantini, Fernando Egozcue, María Toledo, Eugenia Moliner, Francisco López, Minerva Moliner, Leonel Morales, Josu De Solaun, Carles Marín, Francisco Fierro, Misha Dačić, Luis Santana, Beatriz Gimeno, Aitzol Iturriagagoitia o David Apellániz. 

El director de l’Orquesta Filarmónica Fundación Ciudad de Requena, ha dirigit nombroses òperes com La traviata de Verdi, La Bohème de Puccini, Carmen de Bizet, La Serva Padrona de Pergolesi o La Celestina de Pedrell, així com les principals sarsueles del repertori; i ha rebut diversos guardons i reconeixements per la seua trajectòria professional. 

Melero, que va estudiar amb els mestres José María Cervera Lloret, George Pehlivanian, Armando Tasso i José Collado, el seu mentor i a qui deu la seua principal formació i vocació, va debutar com a director a l’edat de 17 anys en el Palau de la Música de València. En la seu vessant educativa impar teix el Curs de Direcció d’Orquestra Ciutat de Requena i el Concurs de Direcció d’Orquestra Maestro Collado, i organitza, amb Musical Arts i el suport de la Fundación Ciudad de Requena, un curs i fes tival d’estiu del qual és el seu principal director des de 2021. 

Orquesta Filarmónica de Requena 

L’Orquesta Filarmónica de Requena, que va debutar en el Temple de Santa María de Requena inter pretant la Simfonia número 5 de Ludwig van Beethoven el 5 d’abril de 2007, ha oferit més de 100 concerts interpretant obres del gran repertori clàssic i contemporani de compositors espanyols i estrangers. Francisco Melero està des dels seus inicis al capdavant d’una formació que actua amb 96 músics i desenvolupa la seua activitat com a associació sense ànim de lucre amb quasi 300 socis. 

L’orquestra i el seu director, que han sigut proposats per Federico Mayor Zaragoza, director gene ral de la Unesco entre 1987 i 1999, per al nomenament de Músics per la Pau, també han col·laborat amb diversos grups corals. Entre els concerts realitzats, cal destacar els realitzats en el Palau de la Música de València, els Conciertos de la vendimia y el vino, els realitzats durant la Setmana de Música Sacra de Requena o aquells amb un interés social com els Concerts extraordinaris per la pau o els concerts solidaris a benefici de persones majors, de la Creu Roja i de familiars de malalts d’alzheimer. Des de la seua fundació té l’objectiu d’ampliar la formació de joves músics i estudiants de conservatoris en un entorn que ha atret a desenes d’intèrprets pel seu ambient acadèmic. 

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí