L’Església Jesuïtes València acollirà quatre concerts en el ‘Cicle de Concerts’ de Setmana Santa 

0
403

València, 16 de març de 2023

L’Església Jesuïtes València acollirà la tercera edició del Cicle de Concerts que baix el lema Lux Bella oferirà al públic un repertori compost específicament per a la Setmana Santa. Aquesta iniciativa, una ferma aposta i un compromís de la institució amb la cultura valenciana, nacional i internacional, reunirà prestigioses formacions i artistes en quatre concerts del dia 5 al 8 d’abril. [Veure documentació adjunta].  

Harmonia del Parnàs, dirigida per Marian Rosa Montagut (òrgue), amb la soprano Belén Roig oferirà el programa Amicus meus el dimecres 5 d’abril a les 20.30h. Pérgamo Ensemble, amb la soprano Elisabeth Hetherington, brindarà Aleph, el dijous 6 a les 20.30h. Cabanilles Consort, dirigit per Pablo Márquez (clavecí), actuarà amb Passio Domini Nostri Jesu Christi, el divendres 7 d’abril a les 20.30h; i clausurarà aquest cicle l’agrupació Amystis amb Lamentatio, el dissabte 8 d’abril a les 18.30h. Les entrades per als concerts es poden adquirir en: www.iglesiajesuitasvalencia.org/musica/

En aquests concerts l’oient podrà gaudir d’una programació que descriu els últims moments de Jesucrist fins a la seua passió i mort en la creu. En la present edició, s’aposta per la interpretació històricament informada de dos grans repertoris: els coneguts Oficis de Tenebres del compositor francés Michel-Richard Delalande (1657-1726) per al Dimecres, Dijous i Divendres Sant; i la recuperació del repertori espanyol per als oficis litúrgics de Setmana Santa. 

Entre aquestes últimes composicions cal destacar el Oratorio Sacro a la Pasión de Cristo Nuestro Señor, una obra de gran dramatisme i bellesa musical composta pel prolífic compositor turolense Antonio Teodoro Ortells, mestre de capella de la Catedral de València entre 1677 i 1706, any de la seua mort. 

Pablo Márquez, director artístic del Cicle de Concerts Església Jesuïtes València, indica que “el festival Lux Bella (Llum bella) fa referència al primer tractat sobre música escrit en llengua castellana en 1492. Destinat a descobrir els secrets de la pràctica de l’art del Cant Pla, posa èmfasi en el repertori vocal, un dels gèneres musicals que millor ressonen en l’acústica de l’Església Jesuïtes València”. 

Música i arquitectura

L’organista de la Catedral de València considera que “el particular colorit de l’església, plasmat en el rostre de les seues parets així com a través dels reflexos de les seues vidrieres, fan que el nom d’aquest famós tractat cobre ací un doble significat, combinant música i arquitectura com una sola experiència artística”, amb la qual Márquez convida al públic a delectar-se.

El Cicle de Concerts Església Jesuïtes València prossegueix amb un projecte, després del Cicle de Primavera i Tardor que es van dur a terme l’any passat, que pretén convertir l’església, en ple procés de restauració, en un espai de referència, obert a diferents propostes artístiques i diverses sensibilitats a la ciutat de València. 

Patrimoni valencià

L’Església Jesuïtes és una institució que desenvolupa diversos projectes educatius i culturals, a més d’un espai religiós. Està situada en el nou carrer Pare Pedro Arrupe, en l’encreuament de la Gran Via Ferran el Catòlic 78, un enclavament declarat Bé de Rellevància Local del patrimoni cultural valencià i inclòs en el Pla Especial de Protecció dels Entorns dels Béns d’Interés Cultural. 

La Fundació Pedro Arrupe de la Companyia de Jesús promou i impulsa la rehabilitació de l’edifici d’estil neobizantí amb alguns tocs neorromànics i més de 140 anys d’història, per a retornar-li el seua esplendor i recuperar-lo com un lloc obert al culte, a l’art i a la cultura per a tota la societat valenciana, fent que prevalga la seua dimensió material i immaterial.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí