VALENCIA-ESPANYOL(Jornada24).
SOCIETAT MUSICAL L’ALIANÇA DE LA TORRE DE LES MAÇANES(Alacant).
REPERTORIO MUSICAL |
Llegada de Jugadores 1. SEMBLANCES MUSICALS, pasodoble de Julio Damián Llorens Jordá. 2. PEPE MORANT, pasodoble de Francisco Coloma Gisbert. 3. «AMUNT VALÈNCIA», himno de Pablo Sánchez Torrella. |
Pasacalles fachada principal de Mestalla – MARÍA VERDÚ, pasodoble de Antonio José Gonzalbez Verdú. |
Pasacalle en el campo EL TIO DAVID, pasodoble de Vicente Ivorra Pujalte. – Delante de Tribuna: «VALENCIA», marcha de José Padilla Sánchez .Durante el partido en sus asientos En el minuto 5 : ARNAU, pasodoble de Jose Espi Alcaraz. |
En el minuto 80: «AMUNT VALÈNCIA», himno de Pablo Sánchez Torrella |
S. M. L’Aliança
Encara que tenim constància d’una banda datada aproximadament el 1890 – 1897 i encapçalada pel seu director Gervasio Asensi Espí, mestre d’escola i naixcut a Xixona, aquesta formació musical és l’embrió de l’actual Societat Musical on un grup de músics renaixcuts d’aquista primera formació estableixen un pacte i signen uns estatuts el 1919 sota el nom de «LA ALIANZA».
Al llarg d’aquest centenari la Societat Musical «L’Aliança» ha difós la música per gran part de la Comunitat Valenciana i fora d’ella, donant a conéixer el nom del seu Poble: «La Torre de les Maçanes».
Remuntant-mos a 1919 amb el seu primer director D. Antonio Casa Ridaura, natural d’Alcoi, compositor i músic de la Corporació Musical Primitiva podem destacar una etapa de creixement musical i expansió, la banda participa en les festes d’Alcoi i inclús ajuda al naixement de la filà muntanyesos. Però un 9 de març de 1935 mor D. Antonio Casa, deixant-nos un buit en la societat musical i joies d’incalculable valor a l’arxiu de la nostra societat; com el pasdoble «El sinc de copes» entre altres.
Després de la mort de D. Antonio Casa, apareixen figures de directors com Lorenzó Solà Caparrós o possiblement Cipriano Cachorro, però la Guerra Civil dificulta que aquests directors prosperen. La guerra paralitza qualsevol manifestació musical i és en 1946 quan el Torruà Francisco Coloma Gisbert reorganitza als músics i torna a refer la banda amb l’ajuda de Fernando de Mora.
En els anys vinents apareixen nous directors com el copista Juan Rubio (1947), Antonio Manresa (1949), Tomas Marco (1951), el nostre músic i director Antonio Gisbert Espí (1954), Jose Vicente Faus Moltó (1963), José Perez Vilaplana (1964), i alguns oferiments per dur la banda del nostre poble. Però és en 1966 quan, per mediació de Fernado de Mora, arriba a la nostra banda Vicente Ivorra Pujalte, Vicent va estar al capdavant de la nostra banda durant 28 anys, compaginant la direcció amb la seua banda La Unió Musical d’Alcoi i posteriorment amb la Magdalena de Tibi. Durant aquest període la banda va créixer en nombre de músics, es van incorporar les primeres dones i vam donar a conéixer el nom del nostre poble fora de la Comunitat Valenciana, com per exemple en Madrid amb el motiu de la Fira Internacional de Turisme -FITUR – al 1989 (aquest any 2019 la Societat Musical L’Aliança ha volgut commemorar aquest aconteciment tornant a acompanyar als Pans Beneïts en FITUR 2019).
Però el fet més important va ser passar tot l’instrumental de brillant a normal, aquest fes es va realitzar mentre Fermin Bernabeu era Presidente de la Banda.
Però 28 anys són un grapat d’anys i la nostra banda estava en decadència, finalment Vicent Ivorra deixa la direcció i comença una època de penombra, una època difícil. Però la decisió d’alguns músics de la banda juntament amb els nous directors: Eduardo Bernabeu (1994) i Paco Varó (1996) donen aires nous i aconsegueixen una recuperació musical una mica complicada.
Amb aquesta època s’organitza una banda juvenil sota la direcció de Damià Llorens (2000) i es posa en funcionament una escola d’educands totalment altruista com sempre, on els més majors o els més avantatjats donen classes de solfeig sense percebre cap remuneració a canvi.
En 2005 apareix Pep Fuster com a director de la nostra Societat Musical, però durant aquets període mor el «Tio David» tota una vida de dedicació a la nostra banda, secretari i músic exemplar.
Posteriorment Vicente Giner Telló en 2008, substitueix a Pep Fuster, en 2009 es realiza al nostre poble el 38 Certamen Provincial (Aquest any 2019 s’ha volgut commemorar de nou aquest aconteciment i es sol·licita i concideix que es torne a celebrar al nostre poble) en 2012 la nostra banda visita el Palau de les Arts de València per oferir un meravellós concert.
El 2014 visitem el Mestalla amb el partit València – Vila-Real (Aquest any del nostre Centenari tornem a Visitar amb el Partit València-Espanyol el 17 de febrer commemorant aquesta actuació tant significativa per a nosaltres). I comencem a preparar el Centenari de la banda, comença a confeccionar-se un llibre i a enregistrar-se una primera part d’un CD amb pasdobles de músics i directors torruans.
Totes aquestes activitats i altres marquen un bon moment en la nostra banda pese a la crisi economica en la qual estem submergits. La falta de dotació econòmica no impedeix que la banda tinga il·lusió i no decaiga.
A més, durant aquest període es canvia l’escut de la banda i es fan uniformes nous, encara que és un fet prou comú en la nostra Societat; al llarg de cent anys es fan 7 o 8 canvis d’uniformitat.
En 2016, el nostre músic Pepe Espí s’encarregarà de dirigir la nostra banda, però és una època curta, altres obligacions li fan traspassar la batuta a l’actual director: Jordi Monllor, músic de la Primitiva d’Alcoi i compositor. Jordi Monllor és un director nou però ple d’il·lusió i la banda arranca amb un 2º Premi en l’entrada de bandes de Campello. Bon començament!! A més
s’enregistra la segona part d’un CD que vol impulsar juntament amb un llibre a l’any del seu centenari. Es fa un logotip nou commemoratiu del centenari i hi ha molta il·lusió depositada aquest any. A més l’ajuntament està al nostre costat i aprova en plenari costejar l’edició del libre del centenari.
Els Presidents
Al llarg d’aquests cent anys han passat diversos presidents que han intentat dur la banda avant, des del metge Luis Polo Guillemin en (1919) fins a l’actual Hector Espí (2019). Axil doncs podem mencionar a: José Gisbert Paya (1920), Rafael Sirvent (1948), Santiago Climent (1950), el mestre d’escola José Gavilan Monerris (1954), Antonio Espí Jordà (1956), David Espí (1958), Rafael Sirvent (1960), Fermin Bernabeu (1974), Miguel Angel Andreu (1981), Guillermo Calvo (1987), Albert Gisbert (1984), José Martínez Agulló (1993), Paco Luis Coloma (1994), Miguel Valois (1998), Albert Gisbert (2002), Guillermo Calvo (2004), Javier Llinares (2005), Pepe Espi (2006), José Manuel Valois (2008), Gabriel Peiró (2016), Hector Espí (2018).
Tots ells han desenvolupat una importantíssima tasca i cadascú ha aportat les seues innovacions per millorar la nostra banda.
Els Compositors
També hi han músics de la nostra Societat Musical que s’han fet avant i han compost pasdobles els quals els hem volgut enregistrar amb un CD commemoratiu del nostre centenari. Tal és el cas de: «Alberto» i «Pepe Morant» dos pasdobles del director Francisco Coloma, «El Insospechat» del músic Basilio Torregrosa, «Primavera» Pasdoble del músic i director Antonio Gisbert Espí i guanyador del concurs de música festera d’Alcoi, «Gloria a Torremanzanas» del mateix compositor, «Maria Verdu» Pasdoble del músic Antonio Gonzalbez, «Semblances musicals» de Damià Llorens, «Arnau» del músic i director Pepe Espí i «Al meu iaio» de Joan Llorens.
Jordi Monllor Oltra, 1989, natural de Alcoi, Alicante, inicia sus estudios de clarinete en la escuela de música Amando Blanquer del Centro Instructivo Musical Apolo en Alcoi con Julio Fresneda y José Antonio García Casasempere, completando el grado profesional con Eduardo Terol Botella en el Conservatorio Profesional Juan Cantó de Alcoi. Ha actuado como solista en el Teatro Calderón de Alcoi con la Corporación Musical Primitiva interpretando el concierto para dos clarinetes de Franz Krommer.
Es Maestro en especialidad Musical por la Universidad de Alicante y Graduado en Composición en el Conservatorio Superior de Música de Alicante, donde estudia con Juan Enric Canet. Actualmente cursa el tercer curso del grado superior en Musicología en el mismo Conservatorio Superior de Alicante.
Ha impartido clases de música y religión en el Colegio La Salle de Alcoi, y de lenguaje musical en la escuela de música Amando Blanquer de Alcoi. Ha preparado alumnos para las pruebas de acceso tanto a Conservatorio Profesional como para el Conservatorio Superior.
Musico de la Corporación Musical Primitiva desde 2005, en la que alterna clarinete, clarinete bajo y bombardino.
Entre sus obras constan cuartetos, quintetos, música vocal, de banda, orquesta y música electroacústica. Sus composiciones intentan seguir principalmente el estilo Post-Romántico de su mentor Juan Enric Canet, y su concepción de una orquestación lógica y equilibrada. Ha estrenado Nana, cuarteto para saxos y contrabajoen el Conservatorio Profesional Juan Cantó, Quintet en Fa, quinteto de metal en versión de gran grupo de trompas y Overtura Cianante, ensemble para saxofones,en el Círculo Industrial de Alcoi, Al Rogle – Allegro de Concerto; obertura para banda, Porque te rompes; Cuando brotéis, lieder, en el salón de actos del Conservatorio Superior de Música de Alicante, Andante y Scherzino; fantasía para cuarteto de clarinetes y banda en la sala Ágora de Alcoy, Ariana; marcha cristiana, Tres de Camilo Sesto, arreglo para banda, El Moteret, pasodoble,en el Teatro Calderón de Alcoy, Homenatje a Camilo Pérez Laporta¸ cuarteto de clarinetes, en la sede del CIM Apolo en Alcoi, y Prolacions; Com dos braços oberts, música electroacústicaen el teatro de las Cigarreras de Alicante. Ha dirigido la banda del Conservatorio Superior de Alicante en el estreno de su obra Al Rogle – Allegro de Concerto, en Junio de 2014 y la orquesta de la asignatura Interacción artística entre los procesos de creación y interpretación en el estreno de Porque te rompes y de Cuando brotéis en Junio de 2015. Ha sido director invitado de la orquesta de plectro y púa Armónica Alcoyana en Junio de 2016. Ha dirigido como sustituto la banda juvenil de la Corporación Musical Primitva de Alcoi y desde diciembre de 2017 es director artístico y titular de la Societat Musical L’Aliança de La Torre de les Maçanes.