LA SOCIETAT JOVENTUT MUSICAL D’ALBAL IMPULSA EL MIG ANY DE SANTA CECÍLIA 

0
189

(Valencià) 

Es tracta d’una iniciativa innovadora, que compren diversos actes musicals i socials, i que pretén enfortir el valor simbòlic de la festa de la música 

Les societats musicals de la Comunitat Valenciana celebren Santa Cecília com la seua particular festa de la música. En ella, es duen a terme concerts, recitals i altres activitats socials, sovint concentrades a un dels caps de setmana del mes de novembre. En ella es donen també rituals com l’entrada dels educands a les bandes simfòniques i orquestres, ritual de pas que determina a tota persona que passa a ser “un músic més”. Però cada vegada més, les societats musicals van enriquint les seues programacions amb nous actes i esdeveniments per a aquesta festivitat, estenent-se en molts casos a tot el mes de novembre. És en aquesta línia en la qual la Societat Joventut Musical d’Albal (SJMA) ha treballat d’uns anys ací. Enguany, un pas que s’ha donat ha estat la incorporació d’una nova festa: el Mig Any de Santa Cecília. 

Així, el passat 26 de maig, es va celebrar en Albal el primer Mig Any de Santa Cecília de la Comunitat Valenciana. Aquest va començar amb l’Entrada del Mig Any, feta per la banda simfònica, en la qual es va fer una cercavila pels carrers del poble. L’Entrada va culminar al carrer Joventut Musical d’Albal, amb la interpretació del pasdoble Pepita Hervás enfront del mural ceràmic dedicat a Santa Cecília que hi està exposat. Després, es va fer un dinar de germanor de socis i músics de totes les agrupacions de l’entitat al passatge de la Casa de Cultura d’Albal, seu de la SJMA. Aquest dinar va comptar amb la col·laboració de Granja Rinya, empresa albalenca que col·labora de forma estable amb la SJMA. 

Daniel Reinón, president de la SJMA, ens indica que aquesta nova festa ha estat tot un èxit. “En el Mig Any s’ha conegut gent que està venint cada setmana al mateix edifici a fer música, i que mai havien coincidit” ens conten. La idea del Mig Any, així doncs, ha estat “fer societat, celebrar que som músics i enriquir el valor simbòlic de Santa Cecília, la nostra festa i la de totes les societats musicals valencianes”. Per altra banda, David Sancho, secretari de la SJMA, comparteix una reflexió sobre el Mig Any: “els músics ens ho hauríem de creure més; dediquem molt de temps de treball, amb assajos, classes i estudi, a una activitat que ens fa únics i que millora la nostra vida i la de la gent que ens envolta». Per això, segueix, “cal enfortir el vessant social i, per què no, festiva i simbòlica de les nostres societats musicals; sent un espai amateur, no tot ha de ser assajar”.

(Español) 

LA SOCIETAT JOVENTUT MUSICAL D’ALBAL IMPULSA EL MIG ANY DE SANTA CECILIA 

Se trata de una iniciativa novedosa, que comprende diversos actos musicales y sociales, y que pretende fortalecer el valor simbólico de la fiesta de la música. 

Las sociedades musicales de la Comunidad Valenciana celebran Santa Cecilia como su particular fiesta de la música. En ella, se llevan a cabo conciertos, recitales y otras actividades sociales, a menudo concentradas en uno de los fines de semana del mes de noviembre. En ella se realizan también rituales como la entrada de los educandos en las bandas sinfónicas y orquestas, un rito de paso que determina a toda persona que pasa a ser «un músico más». Pero cada vez más, las sociedades musicales van enriqueciendo sus programaciones con nuevos actos y eventos para esta festividad, extendiéndose en muchos casos a todo el mes de noviembre. Es en esta línea en la que la Societat Joventut Musical d’Albal (SJMA) lleva trabajando unos años. Este año, un paso que se ha dado ha sido la incorporación de una nueva fiesta: el Mig Any de Santa Cecilia. 

Así, el pasado 26 de mayo, se celebró en Albal el primer Mig Any de Santa Cecilia de la Comunidad Valenciana. Este comenzó con la Entrada del Mig Any, realizada por la banda sinfónica, en la que se hizo un pasacalle por las calles del pueblo. La Entrada culminó en la calle Juventud Musical de Albal, con la interpretación del pasodoble Pepita Hervás frente al mural cerámico dedicado a Santa Cecilia que allí está expuesto. Después, se realizó una comida de hermandad de socios y músicos de todas las agrupaciones de la entidad en el pasaje de la Casa de Cultura de Albal, sede de la SJMA. Esta comida contó con la colaboración de Granja Rinya, empresa albalenca que colabora de forma estable con la SJMA. 

Daniel Reinón, presidente de la SJMA, nos indica que esta nueva fiesta ha sido todo un éxito. “En el Mig Any se ha conocido gente que está viniendo todas las semanas al mismo edificio a hacer música, y que nunca habían coincidido”, nos cuenta. La idea del Mig Any, así pues, ha sido “hacer sociedad, celebrar que somos músicos y enriquecer el valor simbólico de Santa Cecilia, nuestra fiesta y la de todas las sociedades musicales valencianas”. Por otro lado, David Sancho, secretario de la SJMA, comparte una reflexión sobre el Mig Any: “los músicos nos lo tendríamos que creer más; dedicamos mucho tiempo de trabajo, con ensayos, clases y estudio, a una actividad que nos hace únicos y que mejora nuestra vida y la de la gente que nos rodea”. Por eso, sigue, “es necesario fortalecer la vertiente social y, por qué no, festiva y simbólica de nuestras sociedades musicales; siendo un espacio amateur, no todo va a ser ensayar”.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí