El proper cap de setmana la Societat Musical ‘La Primitiva Setabense’, popularment coneguda com ‘La Música Vella‘ de Xàtiva viatjarà a la ciutat catalana de Lleida, convidada per a participar en el XV Festival Internacional de Bandes de Música ‘Fem Banda‘.
L’expedició de la ‘Música Vella’ estarà formada per quasi 100 músics, realitzant varies actuacions durant el cap de setmana, destacant el ‘Concert de Cloenda‘ del seu Certamen Internacional de Bandes, que es durà a terme el dissabte 16 de juny en l’auditori Enric Granados. En aquest acte tindrà lloc l’estrena absoluta de la composició del canalí David Penadés Fasanar: ‘XÀTIVA, 1939 ‘El Guernica Valencià‘”.
Es tracta d’un poema simfònic que narra el tràgic succés d’aquell 12 de febrer de 1939, on es va produir un dels esdeveniments més luctuosos de la guerra civil espanyola: El bombardeig per part de l’Aviació Legionària italiana, aliada de Franco juntament amb l’Alemanya naci d’Hitler, de l’estació de ferrocarril on en aquests moments arribava un tren amb militars espanyols de la 49 Brigada Mixta de l’exèrcit lleial a la República. Molts i moltes han considerat oportú denominar a aquest bombardeig i les seves tràgiques conseqüències com el Guernica Valencià.
Amb aquesta obra, ja són dues les composicions que el mestre canalense dedica a la ciutat de Xàtiva i la seva història. Cal recordar que l’any 2011, es va estrenar Xàtiva 1707 “la ciutat abatuda” que tant èxit està collint entre les agrupacions que la interpreten i serà ara, en 2018 quan vegi la llum Xàtiva 1939, “el Guernica Valencià”.
També actuaran el divendres 15, junt a la Banda Municipal de Lleida, en un Concert conjunt com a acte inaugural del Festival Internacional. Així com el diumenge 17 amb una desfilada i un altre concert, en aquest cas, als camps Elisis.
Des de la Societat i en paraules del seu president Jaume Vicent Solís, manifesta estar treballant-se moltíssim per part de tota la Directiva, per tenir tot organitzat i controlat: ‘és una tasca encoratjadora per a nosaltres, tant a nivell organitzatiu de la logística com a nivell musical, per part de la nostra Banda Simfònica. És un repte i una il.lusió pel compromís tan important que suposa per a la nostra Societat Musical’.
També i en paraules del seu director Paco Sánchez Roca, la visita a Lleida suposa un gran esforç i compromís per part de tota la plantilla de músics per poder oferir el màxim nivell artístic com correspon a la nostra Societat Musical, esperant deixar el pavelló de Xàtiva i la seua música en el nivell esperat, d’acord amb el prestigi del Festival Internacional de Lleida.
Aquesta iniciativa es part del procés d’agermanament impulsat pels dos Ajuntaments encapçalats pels seus alcaldes Àngel Ros i Roger Cerdà i que pretén un compromís de col·laboració mútua en la promoció cultural, la recerca històrica, el turisme i la promoció econòmica entre les dues ciutats.