Amb la direcció de Cristóbal Soler, la formació tornarà als escenaris el 15 de setembre · La unitat comptarà amb la participació del duo de joves solistes Violincheli Brothers en els seus tres concerts
27/07/2023. VALÈNCIA. La Jove Orquestra Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) emprendrà al setembre la seua nova gira. Després de l’èxit de la passada temporada, la formació tornarà a recórrer diversos punts de la geografia espanyola, incloent-hi una parada en el Teatre Monumental de Madrid, el mateix escenari on va culminar la gira de 2022.
El reconegut director valencià Cristóbal Soler continuarà guiant a esta unitat orquestral d’alt rendiment, que iniciarà el seu camí en el Gran Teatre de Xàtiva el pròxim 15 de setembre (20.00 hores). Una setmana després tornaran al Teatre Monumental de Madrid, el 23 de setembre (19.00 hores). La gira conclourà el 24 de setembre (a les 12.30 hores), en el Palau de l’Audiència de Sòria, dins del Festival Tardor Musical Soriana. Allí compartiran cartell amb unitats com la Joven Orquesta Nacional de España, l’Orquesta Sinfónica de Bilbao, l’Orquesta Sinfónica de la Región de Murcia, l’Orquesta Sinfónica de Castilla y León, la Joven Orquesta de Soria o l’Orquesta, Coro y Solistas de la Comunidad de Madrid. Com és habitual, tots els concerts seran d’accés lliure fins a completar aforament.
Una de les novetats de la gira serà la participació dels Violincheli Brothers, format pels germans Pablo i Alejandro Turlo, de 18 i 16 anys. El reconegut i premiat duo de solistes ha sigut guanyador d’importants concursos de violí i violoncel, i en 2021 van ser finalistes del concurs televisiu Got Talent España.
Precisament l’últim espectacle dels Violincheli Brothers, titulat New Emotions i orquestrat pel compositor valencià Pau Cháfer, s’integrarà en el programa de la gira de la Jove Orquestra Simfònica de la FSMCV. A més, el repertori inclourà la Simfonia núm. 2 de Rajmáninov i la Danse Bacchanale (Act. III), de Samson et Dalila, de Saint-Saëns. Els membres de l’orquestra treballaran el programa durant la trobada pedagògica que tindrà lloc els dies previs a l’estrena en l’Alqueria Julià-Casa de la Música, seu de la FSMCV situada a València.
La Jove Orquestra Simfònica i l’excel·lència de les societats musicals
«És una orquestra que uneix entusiasme, perseverança i virtuosisme tècnic individual al servei del col·lectiu. Estan àvids d’eixir a l’escenari i compartir els seus coneixements i entrega per la música; eixa és la motivació que els ajuda a preparar-se amb rigor i excel·lència», apunta el director de la Jove Orquestra Simfònica, Cristóbal Soler.
«És un projecte artístic de referència per a la nostra Federació, un exponent extraordinari de l’excel·lència artística del col·lectiu de les societats musicals. Després de la primera gira fora de la nostra Comunitat Valenciana, creiem que és el moment ideal per a consolidar el projecte més enllà del nostre territori», exposa la presidenta de la FSMCV, Daniela González.
Formada per una selecció de músics amb edats compreses entre els 16 i els 24 anys, la Jove Orquestra Simfònica és una de les línies estratègiques que la FSMCV duu a terme des de 2014, quan va ser creada sota la direcció artística de Cristóbal Soler. Concebuda com un projecte artístic i pedagògic, la Jove Orquestra Simfònica reuneix una selecció de joves músics valencians en edat de formació, oferint-los l’oportunitat de complementar els seus estudis en un entorn semiprofessional, amb professorat especialitzat de reconegut prestigi, en diversos auditoris i treballant amb alguns dels millors directors orquestrals del moment.
La temporada de la Jove Orquestra Simfònica s’emmarca en la línia de subvenció concedida a la FSMCV per part del Ministeri de Cultura i Esport, a través de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM), per a l’exercici 2023. Així mateix, compta amb el patrocini de Mapfre i la Fundació Vicky Foods.
Sobre la FSMCV
La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) és una entitat sense ànim de lucre integrada actualment per 547 societats musicals, que amb les seues respectives escoles de música reuneixen més de 47.000 músics, 60.000 alumnes, més de 600 centres educatius, 5.000 professors i més de 200.000 associats. Amb una de les masses de voluntaris més àmplies d’Espanya i amb més de la meitat de societats musicals existents al nostre país, les societats musicals de la Comunitat Valenciana constitueixen un moviment artístic, social i educatiu, considerat únic en el món. Per això han sigut reconegudes com Bé d’Interés Cultural Immaterial (B.I.C.) i Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial a Espanya.