La gira 2022 de Les Arts Volant incorpora activitats didàctiques al voltant de l’òpera

0
451

La gira 2022 de Les Arts Volant incorpora activitats didàctiques al voltant de l’òpera

● La sisena edició del projecte de difusió de la lírica en el qual col·labora la Diputació permetrà acostar la màgia de l’òpera a xiquets i xiquetes de 14 municipis valencians amb ‘El tutor burlat’

● La gira s’ha obert a Quatretonda i arribarà també a Albalat de la Ribera, La Granja de la Costera, Manuel, Serra, Yátova, Torrebaja, València, Ròtova, Tavernes Blanques, Gestalgar, Quart de les Valls, Xirivella i Chella al llarg dels mesos de juny i juliol

22/juny/2022. L’òpera ‘El tutor burlat’ de Les Arts Volant, el projecte de difusió de la lírica dissenyat i realitzat per Les Arts, en el qual col·laboren la Diputació, la Generalitat i l l’Ajuntament de València, va iniciar la gira 2022 a Quatretonda, en la comarca de la Vall d’Albaida, amb una nova programació d’activitats al voltant de l’obra del compositor Vicente Martín i Soler.

La sisena edició de Les Arts Volant, amb el seu camió ambulant,  incorpora un complement didàctic a l’espectacle, amb la realització de tallers per a tots els públics, cas de ‘VestuArts’, que permet a xiquetes i xiquets de fins a 12 anys descobrir els secrets i la màgia que desprén el vestuari d’una òpera. Des del procés de disseny al de creació, els materials, les tècniques, els estils i el vocabulari propi.

El taller ‘Caracteritzat’ mostra la importància de l’ús de recursos molt diversos en la caracterització dels personatges que actuen sobre l’escena: elements de maquillatge, perruqueria i altres. O el taller ‘Òpera en construcció’, pensat per a públic adult, el qual tracta de posar en valor el treball de coordinació i estratègia dels diferents equips tècnics que treballen alhora en la construcció d’una òpera. També s’incorporen les xerrades prèvies a les representacions amb una breu introducció a l’inici de cada obra que tractarà de ressituar el context de la producció i introduir la trama i els personatges que hi seran presents.

La inclusió d’estes propostes suposa un pas endavant per a possibilitar  l’experiència operística més completa, a més de divulgar el món de la lírica i, en este cas, apropar a la ciutadania l’obra del valencià Vicente Martín i Soler, segons explica Jesús Iglesias, director artístic de Les Arts. L’obra adaptada al valencià per Enedina Lloris, amb direcció d’escena de Jaume Policarpo, es representarà a Albalat de la Ribera el 22 de juny, a La Granja de la Costera el 26 de juny, i a Manuel el 29 de juny.

Ja en el mes de juliol, arribarà a Serra el dia 2, a Yátova el dia 3, a Torrebaja el dia 6, a ‘València. Nit a Les Arts’ els dies 8 i 9, a Ròtova el dia 13, a Tavernes Blanques el dia 14, a Gestalgar el dia 16, a Quart de les Valls el dia 17, a Xirivella el dia 20 i a Chella el dia 24 de juliol.

Pel que fa a les novetats d’enguany, el diputat de Cultura, Xavier Rius, constata que «continua el compromís ferm amb Les Arts per a expandir l’òpera als pobles, ara amb una proposta didàctica que agradarà molt als més menuts i menudes». El diputat ha incidit en tota la projecció d’activitats musicals que duu a terme l’àrea provincial de Cultura pels municipis valencians, siga òpera, música clàssica o músiques del món, a més del tradicional suport de la Diputació a les bandes i a festivals de tota mena.

L’autor

Vicente Martín i Soler va nàixer a la ciutat del Túria l’any 1754. Valencià amb vocació primerenca i universal, es va traslladar a Bolonya a completar la seua formació amb el pare Martini, un dels teòrics de la música més importants del seu temps. Jove, il·lusionat i ple de passió meridional, va començar prompte els viatges que marcarien la seua carrera. A Madrid va compondre la seua primera òpera, Il tutore burlato, estrenada a la Cort. No va tardar en repetir els seus triomfs al teatre del Real Sitio de la Granja amb una versió castellana de la mateixa obra i amb diàlegs, que es va titular La madrileña.

L’èxit a la Cort li va servir de carta de presentació a Nàpols, on, en la cort dels Borbons italians, va cimentar una fama que li va fer posar la vista en la cort imperial de Viena. Hi va arribar l’any 1785 i hi va triomfar de seguida, tant que el mateix Mozart va incloure al seu Don Giovanni una melodia d’Una cosa rara, l’òpera més coneguda de Martín i Soler.

Reclamat pels mecenes més importants, el valencià va recalar a la Rússia de la tsarina Caterina II, la qual, fins i tot, va escriure versos dramàtics per a les seues obres, que es van estrenar als teatres imperials de Sant Petersburg. A Rússia va passar els últims anys de la seua vida, interromputs només per una breu estada a Londres. Però, per a l’art, continua sent el jove animós i viatger, ple de llum i aire fresc de primavera valenciana.

L’obra

El cavaller Don Lelio confessa al seu criat Anselmo el seu amor per Violante, pupil·la del seu amic Fabrizio, qui anhela casar-se amb ella pels seus diners, tot i que ella el menysprea. Don Lelio sol·licita cortejar-la i Fabrizio accedix de mala gana. Violante presumix de no creure en l’amor, fins que es troba amb Pippo, un pastor ric oriünd del seu poble. Els tres homes, cadascú per la seua banda, despleguen una sèrie d’intrigues, gelosia i enganys per a conquistar a la xica. Finalment, surt la flama entre Pippo i Violante, els quals, amb l’ajuda de Menica -la filla del tutor- se les componen per a donar una lliçó als altres dos pretendents. Tots es reunixen al final i canten al triomf de l’amor.

La gira 2022 de Les Arts Volant incorpora actividades didácticas para descubrir la ópera

● La sexta edición del proyecto de difusión de la lírica en el que colabora la Diputació permitirá acercar la magia de la ópera a niños y niñas de 14 municipios valencianos con ‘El tutor burlado’

● La gira se ha abierto en Quatretonda y llegará también a Albalat de la Ribera, La Granja de la Costera, Manuel, Serra, Yátova, Torrebaja, València, Rótova, Tavernes Blanques, Gestalgar, Quart de les Valls, Xirivella y Chella a lo largo de los meses de junio y julio

22/junio/2022. La ópera ‘El tutor burlado’ de Les Arts Volant, el proyecto de difusión de la lírica diseñado y realizado por Les Arts, en el cual colaboran la Diputació, la Generalitat y el Ayuntamiento de València, inició la gira 2022 en Quatretonda, en la comarca de la Vall d’Albaida, con una nueva programación de actividades alrededor de la obra del compositor Vicente Martín y Soler.

La sexta edición de Les Arts Volant, con su camión ambulante, incorpora un complemento didáctico al espectáculo, con la realización de talleres para todos los públicos, caso de ‘VestuArts’, que permite a niñas y niños de hasta 12 años descubrir los secretos y la magia que desprende el vestuario de una ópera. Desde el proceso de diseño al de creación, los materiales, las técnicas, los estilos y el vocabulario propio.

El taller ‘Caracterizado’ muestra la importancia del uso de recursos muy diversos en la caracterización de los personajes que actúan sobre la escena: elementos de maquillaje, peluquería y otros. O el taller ‘Ópera en construcción’, pensado para público adulto, el cual trata de poner en valor el trabajo de coordinación y estrategia de los diferentes equipos técnicos que trabajan a la vez en la construcción de una ópera. También se incorporan las charlas previas a las representaciones con una breve introducción al inicio de cada obra que tratará de resituar el contexto de la producción e introducir la trama y los personajes que estarán presentes.

La inclusión de estas propuestas supone un paso adelante para posibilitar la experiencia operística más completa, además de divulgar el mundo de la lírica y, en este caso, acercar a la ciudadanía la obra del valenciano Vicente Martín i Soler, según explica Jesús Iglesias, director artístico de Les Arts. La obra, adaptada al valenciano por Enedina Lloris, con dirección de escena de Jaume Policarpo, se representará en Albalat de la Ribera el 22 de junio, en La Granja de la Costera el 26 de junio, y en Manuel el 29 de junio.

Ya en el mes de julio, llegará a Serra el día 2, a Yátova el 3, Torrebaja el 6, Rótova el 13, Tavernes Blanques el 14, Gestalgar el 16, Quart de les Valls el 17, Xirivella el 20 y Chella el 24, con una actuación en la capital, dentro de la propuesta ‘València. Nit a Les Arts’, los días 8 y 9.

Respecto a las novedades de este año, el diputado de Cultura, Xavier Rius, constata que «continúa el compromiso firme con Les Arts para expandir la ópera en los pueblos, ahora con una propuesta didáctica que gustará mucho a los más pequeños y pequeñas». El diputado ha incidido en toda la proyección de actividades musicales que lleva a cabo el área provincial de Cultura por los municipios valencianos, sea ópera, música clásica o músicas del mundo, además del tradicional apoyo de la Diputació a las bandas y a festivales de todo tipo.

El autor

Vicente Martín i Soler nació en la ciudad del Turia en 1754. Valenciano con vocación temprana y universal, se trasladó a Bolonia a completar su formación con el padre Martini, uno de los teóricos de la música más importantes de su tiempo. Joven, ilusionado y lleno de pasión meridional, empezó pronto los viajes que marcarían su carrera. En Madrid compuso su primera ópera, Il tutore burlato, estrenada en la Corte. No tardó en repetir sus triunfos en el teatro del Real Sitio de la Granja con una versión castellana de la misma obra y con diálogos, que se tituló La madrileña.

El éxito en la Corte le sirvió de carta de presentación en Nápoles, donde, en la corte de los Borbones italianos, cimentó una fama que le hizo poner la vista en la corte imperial de Viena. Llegó en 1785 y triunfó enseguida, tanto que el mismo Mozart incluyó en su Don Giovanni una melodía de Una cosa rara, la ópera más conocida de Martín y Soler.

Reclamado por los mecenas más importantes, el valenciano recaló en la Rusia de la zarina Catalina II, la cual, incluso escribió versos dramáticos para sus obras, que se estrenaron en los teatros imperiales de San Petersburgo. En Rusia pasó los últimos años de su vida, interrumpidos solo por una breve estancia en Londres. Pero, para el arte, continúa siendo el joven animoso y viajero, lleno de luz y aire fresco de primavera valenciana.

La obra

El caballero Don Lelio confesa a su criado Anselmo su amor por Violante, pupila de su amigo Fabrizio, quien anhela casarse con ella por su dinero, a pesar de que ella lo desprecia. Don Lelio solicita cortejarla y Fabrizio accede a disgusto. Violante presume de no creer en el amor, hasta que se encuentra con Pippo, un pastor rico oriundo de su pueblo. Los tres hombres, cada uno por su parte, despliegan una serie de intrigas, celos y engaños para conquistar a la chica. Finalmente, nace la llama entre Pippo y Violante, los cuales, con la ayuda de Menica –la hija del tutor– se las apañan para dar una lección a los otros dos pretendientes. Todos se reúnen al final y cantan al triunfo del amor.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí