- El diputado de Cultura, Paco Teruel, considera fundamental que los nuevos talentos “tengan espacios públicos donde desarrollar su carrera y que todas las comarcas disfruten de una programación cultural de calidad”
- Las actividades del programa ‘Música en construcció’ y las de ‘L’Escalante en gira’ consolidan su itinerancia por municipios de la provincia
Martes 9 de enero de 2024.- El ciclo de conciertos gratuitos ‘Música en construcció’, del área de Cultura de la Diputació de València, arranca el sábado 13 de enero su cuarta edición en el Centro Cultural La Beneficencia, con el concierto del dúo Vía Musicae ‘Sons de llevant i tramuntana’, compuesto por la soprano Sara Bañeras y el pianista José Ramón Martín. La propuesta forma parte del programa ‘Tres finestres a la cultura’, junto con ‘Llavors de la terra’, el encuentro mensual de folclore; y ‘Teatre a la Bene’, el ciclo de teatro infantil.
‘Música en construcció’ salió de Valencia por primera vez en 2023 con una serie de conciertos en el Monasterio Corpus Christi de Llutxent. En la actual edición, se consolida el traslado de la propuesta a los municipios de la provincia, dentro de la convocatoria de actividades del área de Cultura que dirige Paco Teruel. En ese sentido, el diputado señala que la oferta de actividades en las comarcas valencianas “se incrementa con los programas ‘Música en construcció’ y ‘L’Escalante en gira’, de la delegación de Teatros, una oferta que trata de garantizar que todas las comarcas tengan la oportunidad de acceder a una programación cultural de gran calidad”.
Según ha manifestado el jefe del Servicio de Cultura, Josep Vidal, “en unos días se darán a conocer los pueblos que acogerán las actividades del área de Cultura de la Diputació de València, y en concreto también las de ‘Música en construcció’, en una selección en que la comisión de valoración ha tenido en cuenta criterios diversos como el de no haber acogido la actividad anteriormente, llegar a la mayor parte del territorio de la provincia o la presentación de proyectos culturales complementarios”.
Desde un principio, el objetivo principal que ha seguido la programación de este ciclo ha sido servir de punto de conexión para los nuevos talentos de la música valenciana, enlazando su experiencia amateur con la profesional, gracias al convenio firmado con el Instituto Superior de Enseñanzas Artísticas de la Comunidad Valenciana (ISEACV). Prueba de esto es que algunos de los grupos participantes han llegado a tocar en el Palau de la Música de Valencia y en el Circuit Cultural Valencià de l’Institut Valencià de Cultura (IVC). Asimismo, también se han editado algunos pòdcasts, que se han retransmitido en el espacio El Musiquer en À Punt. Además, se han organizado varias jornadas de profesionalización, como por ejemplo ‘El patrimonio musical valenciano’ (2021) o ‘Repensamos la carrera musical’ (2022).
Patrimonio musical valenciano
Otro de los objetivos prioritarios de ‘Música en construcció’ es la puesta en valor del patrimonio musical valenciano, bien mediante la recuperación de obras olvidadas (como por ejemplo el recital Música d’entreguerres de Manuel Palau, que no se tocaba desde hacía un siglo) o con la inclusión de obras de autoría valenciana en los conciertos, tanto de autores consolidados como de alumnado de composición que estrena sus primeras creaciones. Por último, se pretende la interconexión de los conciertos con las colecciones de los museos que forman parte del Centre Cultural La Beneficència: el Museu de Prehistòria de València y el Museu Valencià d’Etnologia (L’ETNO). Así, la propuesta busca dinamizar su relación con los visitantes, a través de una serie de visitas previas a estos conciertos.
Esta cuarta edición articulará 15 conciertos a lo largo del año. Para el primer trimestre se han previsto cinco conciertos, tres de ellos en el Centre Cultural La Beneficència y dos en diferentes municipios de la provincia. El primer trimestre se inaugurará con el próximo concierto del 13 de enero, seguido por el que se realizará el 10 de febrero, donde participarán las jóvenes promesas de la Escuela Superior de Música de Alto Rendimiento (ESMAR), y el del sábado 9 de marzo de la agrupación Egeria, que lleva el título de Ad Loca Sancta, dentro de las actividades del Día de la Mujer, con la colaboración del Museu de Prehistòria.
Según Paco Teruel, “el ciclo ‘Música en construcció’ busca conectar con nuestros jóvenes intérpretes, la música valenciana y las nuevas experiencias vinculadas a nuestro patrimonio cultural”; todo esto dentro de un formato divulgativo y próximo a todos los públicos, para enlazar con el propósito originario del Centre Cultural La Beneficència de enseñanza y regeneración social. Según el diputado, “es fundamental que los nuevos talentos tengan espacios públicos donde desarrollar su carrera”.
La Diputació de València inicia una nova edició del cicle de concerts ‘Música en construcció’
- El diputat de Cultura, Paco Teruel, considera fonamental que els nous talents “tinguen espais públics on desenvolupar la seua carrera i que totes les comarques disfruten d’una programació cultural de qualitat”
- Les activitats del programa ‘Música en construcció’ i les de ‘L’Escalante en gira’ consoliden la seua itinerància per municipis de la província
Dimarts 9 de gener de 2023.- El cicle de concerts gratuïts ‘Música en construcció’, de l’àrea de Cultura de la Diputació de València, arranca este dissabte 13 de gener la seua quarta edició al Centre Cultural La Beneficència de València amb el concert del duo Via Musicae ‘Sons de llevant i tramuntana’, composat per la soprano Sara Bañeras i el pianista José Ramón Martín. La proposta forma part del programa ‘Tres finestres a la cultura’, juntament amb ‘Llavors de la terra’, la trobada mensual de folklore; i ‘Teatre a la Bene’, el cicle de teatre infantil.
‘Música en construcció’ va eixir de València per primera vegada en 2023 amb una sèrie de concerts al Monestir Corpus Christi de Llutxent. En l’actual edició, es consolida el trasllat de la proposta als municipis de la província, dins de la convocatòria d’activitats de l’àrea de Cultura. En este sentit, com ha afirmat el diputat de Cultura, Paco Teruel, “l’oferta d’activitats culturals a les comarques valencianes s’incrementa amb els programes ‘Música en construcció’ i ‘L’Escalante en gira’ de la delegació de Teatres, una oferta que tracta de garantir que totes les comarques tinguen l’oportunitat d’accedir a una programació cultural de gran qualitat”.
Segons ha manifestat el cap del Servei de Cultura, Josep Vidal, “en uns dies es donaran a conèixer els pobles que acolliran les activitats de l’àrea de Cultura de la Diputació de València, i en concret també les de ‘Música en Construcció’, en una selecció en què la comissió de valoració ha tingut en compte criteris diversos com el de no haver acollit l’activitat anteriorment, arribar a la major part del territori de la província o la presentació de projectes culturals complementaris”.
Des d’un principi, l’objectiu principal que ha seguit la programació d’este cicle ha sigut servir de punt de connexió per als nous talents de la música valenciana, enllaçant la seua experiència amateur amb la professional, gràcies al conveni signat amb l’Institut Superior d’Ensenyances Artístiques de la Comunitat Valenciana (ISEACV). Prova d’això és que alguns dels grups participants han arribat a tocar al Palau de la Música de València i al Circuit Cultural Valencià de l’Institut Valencià de Cultura (IVC). Així mateix, també s’han editat alguns pòdcasts, que s’han retransmés a l’espai El Musiquer en À Punt. A més a més, s’han organitzat diverses jornades de professionalització, com ara ‘El patrimoni musical valencià’ (2021) o ‘Repensem la carrera musical’ (2022).
Patrimoni musical valencià
Un altre dels objectius prioritaris de ‘Música en construcció’ és la posada en valor del patrimoni musical valencià, bé mitjançant la recuperació d’obres oblidades (com ara el recital ‘Música d’entreguerres’ de Manuel Palau, que no es tocava des de feia un segle), o amb la inclusió d’obres d’autoria valenciana als concerts, tant d’autors consolidats com d’alumnat de composició que estrena les seues primeres creacions. Per últim, es pretén la interconnexió dels concerts amb les col·leccions dels museus que formen part del Centre Cultural La Beneficència: el Museu de Prehistòria de València i el Museu Valencià d’Etnologia (L’ETNO). Així, la proposta busca dinamitzar la seua relació amb els visitants, a través d’una sèrie de visites prèvies a estos concerts.
Esta quarta edició articularà 15 concerts durant l’any. Per al primer trimestre s’han previst cinc concerts, tres d’ells al Centre Cultural La Beneficència i dos en diferents municipis de la província. El primer trimestre s’inaugurarà amb el pròxim concert del 13 de gener, seguit pel que es realitzarà el 10 de febrer, on participaran les joves promeses de l’Escola Superior de Música d’Alt Rendiment (ESMAR), i el del dissabte 9 de març de l’agrupació Egeria, que du el títol d’Ad Loca Sancta, dins de les activitats del Dia de la Dona, amb la col·laboració del Museu de Prehistòria.
Segons Paco Teruel, “el cicle ‘Música en construcció’ busca connectar amb els nostres joves intèrprets, la música valenciana i les noves experiències vinculades al nostre patrimoni cultural”; tot això dins d’un format divulgatiu i pròxim a tots els públics, per tal d’enllaçar amb el propòsit originari del Centre Cultural La Beneficència de València d’ensenyament i de regeneració social. Segons el diputat, “és fonamental que els nous talents tinguen espais públics on desenvolupar la seua carrera”.