La Beneficència obri ‘Tres finestres’ al teatre, la música clàssica i el folklore valencià

0
845
  • El programa ‘Tres finestres a la cultura’ presentarà activitats al llarg dels propers caps de setmana al Centre La Beneficència de l’àrea de Cultura de la Diputació dirigida pel diputat Xavier Rius, orientades a públic familiar i als amants del folklore i la música clàssica

09/04/2021

L’àrea de Cultura de la Diputació de València enceta en abril una nova programació orientada als caps de setmana del Centre Museístic La Beneficència. Es tracta, en paraules del diputat de Cultura, Xavier Rius, “de promoure aquelles activitats que tradicionalment La Beneficència venia oferint en els seus patis, com el teatre per a públic familiar. Ara a més, complementem l’oferta amb dos noves finestres que obrim al folklore i als joves intèrprets, compositors i compositores valencianes”.

El projecte, anomenat ‘Tres finestres a la cultura’, pretén apropar al públic tres manifestacions culturals de diferent naturalesa, i esdevenir així un punt de trobada per a la ciutat de València on poder mostrar des de diferents punts de vista la riquesa del patrimoni cultural i musical valencià.

El teatre a la Bene, un clàssic

El Centre Museístic La Beneficència augmenta així de manera notable les activitats que oferix als visitants per cobrir les expectatives de tots els públics, començant pel teatre per a la xicalla amb el programa ‘Teatre a la Bene’.

Amb l’organització del SARC, Servei d’Assistència de Recursos Culturals de la Diputació, i amb l’assistència de Joanvi Cubedo, el Teatre a La Bene és una programació que ha esdevingut estable al llarg del temps. Cada diumenge, al voltant del migdia, i durant molts anys, La Beneficència ha vist crèixer a xiquets i xiquetes de la ciutat de València i de moltes poblacions de la rodalia. Una oferta que consolida el Barri del Carme com un pol d’atracció cultural.

El ‘Teatre a la Bene’ vol ser una cita ineludible per a les mares i pares que aspiren a una educació transversal, divertida i amb valors. A més, els dos museus que acull este centre cultural oferixen activitats per als més menuts de la família, completant un matí de diumenge molt entretingut per a totes i tots.

Seran moltes les obres teatrals programades amb una vinculació ben estreta amb el contingut dels museus, i que tractaran de crear una consciència sobre el valor del patrimoni que acullen els museus de la Beneficència, El Museu de Prehistòria de València i L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació de València.

Per al que resta d’abril s’ha programat ‘La terra dels babaus’, amb El Ball del Sambito, diumenge 11 d’abril a les 11:30h., i els Nanets band rock amb Rosana Mira Proyectos Teatrales per al Diumenge 18 d’abril a les 11:30 hores.

Una finestra nova per als joves intèrprets

D’altra banda, l’àrea de Cultura, conscient del valor cultural, social i econòmic de la música per al desenvolupament individual i col·lectiu, ha organitzat ‘Música en Construcció’, un ambiciós cicle anual de concerts, jornades i tallers musicals amb clara vocació divulgativa. El marc patrimonial on tenen lloc els concerts és un dels espais més emblemàtics de la ciutat de València, la Sala Alfons el Magnànim del Centre Museístic La Beneficència.

‘Música en construcció’ és una programació, coordinada pel musicòleg Jerahy García, que vol aproximar els gèneres clàssics a la ciutadania i promocionar alhora la carrera musical de joves promeses valencianes que s’acosten a l’àmbit professional.

L’acte inaugural d’este programa tindrà lloc el proper 23 d’abril, amb una completa i específica jornada dedicada a l’estudi i divulgació del patrimoni musical valencià, on participaran diferents especialistes i representats institucionals. La jornada abordarà aspectes d’interés sobre el ric patrimoni musical valencià, des de perspectives com el dret, el màrqueting, la conservació i la divulgació educativa de la música valenciana.

Moltes activitats

Posteriorment es donarà pas a les primeres actuacions del cicle de ‘Música en construcció’. Els dies 7 de maig i 11 de juny es podrà gaudir de l’estrena absoluta d’obres de nova creació a càrrec de l’alumnat de les càtedres de Música de Cambra i Composició del Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València.

El 21 de maig tindrà lloc una vetlada que ens acostarà al repertori clàssic argentí; els dissabtes 22 i 29 de maig, els més menuts de la casa podran aproximar-se a l’educació ambiental a través d’un concert didàctic i taller de manualitats; i el 9 de juliol es podrà gaudir d’un concert d’aproximació al repertori líric.

Música en construcció tractarà de guanyar nous públics amb una programació estable i amb una clara orientació pedagògica i divulgativa.

Folklore i música d’arrel

La tercera finestra és la de ‘Llavors a la terra’ que respon a la necessitat d’oferir un espai estable perquè les nombroses manifestacions musicals del folklore valencià puguen retrobar-se amb el públic. El cant, la música de rondalla, el tabal, la dolçaina, els grups de ball i moltes més actuacions d’arrel estaran representats en este cicle del que podran gaudir els nombrosos aficionats a la cultura autòctona valenciana.

‘Llavors de la terra’ conta amb la col·laboració de José Ramón Peinado i la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana, una entitat que treballa per mantenir vives i actualitzades les expressions de la cultura i la música popular.

La primera activitat de ‘Llavors de la Terra’ tindrà lloc dissabte 17 d’abril a les 19:00h., amb l’actuació del Grup de danses La Senyera. Tota la programació contínuament actualitzada del programa ‘Tres finestres a la cultura’ es pot trobar al web https://culturadeproximitat.com/tres-finestres/ La campanya gràfica d’este nou programa del Centre La Beneficència ha sigut concebuda per la dissenyadora de Xàtiva Patrícia Bolinches.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí