El director titular de la Banda Municipal de Castelló, Marcel Ortega i Martí, ha presentat la Temporada 2019/20, acompanyat de l’alcaldessa Amparo Marco i de la regidora de cultura Verónica Ruiz. A l’acte hi han assistit la presidenta de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Daniela González, el director del Conservatori Superior de Música ‘Salvador Seguí’ Vicent Campos, una nodrida representació del teixit associatiu de la ciutat i membres de la banda.
Es tracta d’una programació capdavantera, gràcies a la qual la Banda Municipal de Castelló estarà en la punta de llança de les principals bandes professionals d’Espanya en repertoris, compositors i relació amb la contemporaneïtat. La tasca de renovació que la banda ha fet els últims mesos s’ha mostrat en importants invitacions com la del Festival IFOB de Pamplona el passat juny.
Comptarà amb diversos cicles adaptats a la diversitat de públics de la ciutat: la temporada simfònica a l’Auditori, els concerts al Teatre del Raval, els concerts al carrer, un cicle de música de cambra, els projectes pedagògics i els concerts extraordinaris.
La joia de la corona serà la temporada simfònica a l’Auditori de Castelló, amb vuit concerts. Tindrà un eix conductor de vibrant actualitat: els grans reptes del present. Sota aquesta idea global, els temes de cada programa seran Canvi climàtic, Igualtat, Ciència i tecnologia, Democràcia, Medicina, Interculturalitat, Pau i Quart món. Els directors convidats seran Carlos Garcés (Santa Cecília de Cullera) i Lidón Valer Cabaleiro (Les Alqueries) i els solistes, que han estat proposats pels músics de la banda, seran Luis González (trompeta), Enrique Pérez (clarinet) i Ricardo Descalzo (piano). També es comptarà amb solistes de la Banda Municipal. Pel que fa a les estrenes, la BMC ha encarregat una simfonia al compositor mallorquí Xavier Gelabert, que portarà el títol In blood we trust i que incorpora un octet vocal i música electrònica; s’interpretarà també l’estrena de la transcripció per a banda del Concert per trompeta de Ginés Vera.
La BMC participarà en el Festival Ensems de música contemporània per primera vegada i li dedicarà el concert sobre Interculturalitat. Sota aquest tema, els músics dirigits per Marcel Ortega i Martí interpretaran obres que demostren com l’art s’ha enriquit a través del contacte entre cultures: Orient et Occident de Saint-saëns, Oiseaux exotiques de Messiaen i Dragon Rhyme de Chen Yi. Cal remarcar també la col·laboració amb el Conservatori Superior de Música de Castelló: la banda estrenarà una obra d’un alumne de composició, acompanyarà el guanyador del concurs intern de solistes i acollirà les pràctiques dels estudiants del màster d’interpretació.
Bona part dels concerts a l’auditori incorporaran un component interdisciplinari. El concert d’inauguració culminarà amb la interpretació de Júpiter i Mart de Holst mentre es projecta un vídeoart creat per Anna Tena. La Simfonia n. 1 ‘Marea negra’ d’Antón Alcalde també serà acompanyada per un vídeo creat pel director Carlos Garcés sobre la crisi del Prestige a Galícia i els voluntaris, dedicataris d’aquesta obra. El Concert de Reis, que aborda el tema del Quart món des de la perspectiva del conte del príncep i el captaire, tindrà un fil conductor a càrrec de la companyia teatral Improplana i comptarà amb la presència del Cor Infantil Municipal.
La temporada simfònica compta també amb quatre concerts al Teatre del Raval. Cadascun d’aquests concerts porta la banda de viatge a un país amb forta tradició musical: Països Baixos, Itàlia, Alemanya i Espanya. Visitant-los, el públic podrà gaudir de compositors com Bert Appermont, Jan van der Roost, Paul Hindemith, Ottorino Respighi o Carlos Suriñach. En cada país hi haurà un compositor valencià que farà d’amfitrió a través d’algun lligam personal: Pablo Anglés, José Suñer Oriola, Eduardo López Chavarri i Luis Serrano Alarcón.
Entre els concerts extraordinaris, cal fer menció del programa “Rituals”, dedicat a la Confraria del Lledó i que comptarà amb Tribal elements de José Miguel Fayos Jordán o Sensemayá de Revueltas (arr. Janssen). La banda també mostrarà la seva cara més moderna participant en la Fira Trova’m de la música valenciana en un concert amb Pau Alabajos i oferint un espectacle de pop-rock simfònic en motiu de les Festes de la Magdalena.
L’aposta per la igualtat no només tindrà lloc en un concert puntual, sinó de manera transversal: amb la invitació per primera vegada de la castellonenca Lidón Valer Cabaleiro i amb la programació de compositores vives d’arreu del món: Chen Yi, Kathryn Salfelder, Amparo Edo, Teresa Procaccini i Cindy Mctee.
A més a més, s’està duent a terme la tasca de recuperar les obres més emblemàtiques que els autors castellonencs han dedicat a la Banda: Francisco Signes, José Pla, Eduard Felip, Pascual Asencio, Rafael Beltran, Francisco Bayarri, Enrique Martínez o José Vicente Ripollés. Aquestes obres seran interpretades en els diversos concerts de carrer per tal que la ciutadania les conegui i se’n senti orgullosa.
Pel que fa als projectes pedagògics, se’n fan dos: els ‘Concerts per a escolars’, amb la companyia teatral Teatre de Caixó, en què els més menuts poden gaudir d’un concert pensat per a ells, i ‘L’escola canta’, projecte d’èxit en què 2000 xiquets i xiquetes de quasi 40 col·legis de Castelló participen com a intèrprets d’una cantata.
La regidora Verónica Ruiz ha remarcat que una programació així “demostra com l’Art pot ser una eina fonamental per millorar la nostra societat i abandera els valors de la ciutat”.
Tots els concerts de la Banda Municipal de Castelló són gratuïts.