Una aposta pels compositors emergents
Des de la temporada 15-16 Joventuts Musicals de Catalunya compta, gràcies al suport de la Fundació de Música Ferrer-Salat, amb la figura del compositor resident de la Xarxa de Músiques, un creador emergent a qui se li encarrega la composició de diverses obres concebudes per ser estrenades expressament en el circuit de Joventuts Musicals. Cada temporada és designat com a compositor resident el guanyador del Premi Reina Sofía de Composició Musical de l’any anterior, premi que atorga la Fundació de Música Ferrer-Salat.
El compositor escriu peces dedicades a alguns dels artistes seleccionats en la Xarxa de Músiques i és en el marc d’aquesta que té lloc l’estrena absoluta. La singularitat de l’encàrrec és que es dóna carta blanca al compositor per escollir per a quines dues formacions o solistes escriurà les peces, establint així una relació més estreta entre compositor i intèrpret. Des de Joventuts Musicals de Catalunya es reforça aquesta feina conjunta organitzant trobades entre l’autor i els dedicataris de l’obra a fi de preparar-ne l’estrena.
La Fundació de Música Ferrer-Salat, amb la Xarxa de Músiques
La figura del compositor de la Xarxa de Músiques és possible gràcies al suport de la Fundació de Música Ferrer-Salat, creada a Barcelona l’any 1982 per Carles Ferrer-Salat, home emprenedor i polifacètic, per tal d’impulsar i divulgar la música clàssica contemporània.
El seu objectiu inicial era estimular la creació musical en les seves diferents modalitats i, sobretot, contribuir al fet que la música dels compositors fos interpretada, escoltada i difosa. Així, en aquesta primera etapa, la fundació va centrar les seves activitats en la convocatòria i adjudicació, amb una periodicitat anual, del Premi Reina Sofía de Composició Musical, circumscrit essencialment a l’àmbit nacional.
Després del decés del fundador el 1998, el seu fill D. Sergi Ferrer-Salat, va passar a ocupar la Presidència i va ampliar progressivament el seu marge d’actuació. Pel que fa al Premi Reina Sofía de Composició Musical, es decideix estendre la seva àrea de influència, obrint la convocatòria a compositors internacionals, i incorporant al seu jurat a prestigiosos membres, procedents també d’altres països. Avui dia és un guardó consolidat a nivell nacional i internacional.
L’any 2007 es va iniciar la col·laboració amb el Festival Internacional de Jazz de Barcelona, mitjançant l’organització i patrocini en el marc del festival d’un cicle propi de concerts, sempre centrat en una temàtica concreta. Ampliant així el ventall d’artistes presents al festival, s’ha contribuït a la projecció internacional del mateix i enriquir l’oferta cultural de la ciutat de Barcelona.
L’any 2010, en el marc del seu compromís amb l’educació musical en el nostre país, que la Fundació de Música Ferrer-Salat considera un element fonamental en la formació de persones i, com a tal, pedra angular del progrés social, s’inicia una estreta col·laboració amb el Conservatori Superior de Música del Liceu. Aquesta cooperació veu la llum amb les Beques de Música Joves Promeses per a estudis en el Conservatori del Liceu, destinades a promoure l’excel·lència musical de joves músics en els àmbits de la Música Clàssica, Contemporània, el Jazz i la Música Moderna.
Des de la seva gènesi, aquesta aliança amb el Conservatori no ha cessat de desenvolupar-se mitjançant múltiples iniciatives, com l’organització de Classes Magistrals a càrrec d’artistes de renom internacional durant tot l’any, la informatització del procés d’assignació i reserva de les aules d’estudi o l’adquisició de múltiples pianos Yamaha per oferir als estudiants les màximes facilitats i unes condicions idònies per als seus estudis.
El Premi Reina Sofía de Composició Musical
La Fundació de Música Ferrer-Salat està destinada a estimular la creació musical en les seves diferents modalitats i facilitar als compositors la possibilitat que la seva música pugui ser interpretada, escoltada i difosa. Amb aquest objectiu, la fundació atorga el Premi Reina Sofía de Composició Musical. La Fundació de Música Ferrer-Salat agraeix a Sa Majestat la Reina Sofía que hagi acceptat cedir el seu nom al Premi. La Fundació de Música Ferrer-Salat, així mateix, agraeix a l’Orquestra Simfònica de Radiotelevisió Espanyola que hagi interpretat i estrenat totes les obres premiades del Premi Reina Sofía de Composició Musical.
A partir de l’edició 2015, el Premi Reina Sofía incorpora en les seves bases que el guanyador serà designat compositor de la Xarxa de Músiques a Catalunya, el circuit de concerts de Joventuts Musicals de Catalunya, en la temporada següent a la concessió del premi. Aquest nomenament implica l’encàrrec d’un mínim de dues obres solistes o de música de cambra per a dos artistes o grups diferents. Aquestes formacions, les escollirà lliurement el compositor d’entre els grups participants en l’esmentada temporada de la Xarxa de Músiques.
Juan Durán (Vigo, 1960)
Està considerat per la crítica i pel públic com el compositor gallec més important de la seva generació i de més projecció internacional, amb un catàleg en el qual l’òpera i la música simfònica i simfònic-coral conviuen amb una important producció de música de cambra i Lied, a més d’un gran nombre d’arranjaments i orquestracions de música popular gallega.
Ha escrit obres encarregades per les dues grans orquestres gallegues, la Real Filharmonía de Galicia i l’Orquesta Sinfónica de Galicia, així com també pel Consello da Cultura Galega, de l’IGAEM, el Concello de Vigo i la Fundación BBVA, que va estrenar recentment les seves obres Paseando por Madrid i Cervantina amb l’Orquesta de la Comunidad de Madrid. Autor de O arame -la primera òpera gallega en més de cent anys, Premio da Crítica el 2009 i que s’ha arribat a estrenar a Oxford el 2017-, és també autor de la restauració de l’òpera Inés e Bianca de Marcial del Adalid i d’un important catàleg de d’obres orquestrals, entre les quals destaquen les més recents Cantiga Finisterrae para múltiples voces de luz, Alborada de noite e luz i Pórtico da Illa de Monteagudo.
La seva obra sona amb freqüència per tot el món, des d’Europa i Estats Units, fins a diversos països del Sud d’América (Argentina, Brasil, Xile, Mèxic) passant per Hong Kong i Tailàndia, i sota la direcció de grans batutes del nostre temps, com les d’Osmo Vanska, Pietro Rizzi, Edmon Colomer, Juanjo Mena, Víctor Pablo Pérez i Antoni Ros-Marbà entre d’altres. Destaca la presència de la seva música en auditoris i festivals tan importants com Auditorio Nacional de Madrid, Fundación Gulbenkian de Lisboa, Instituto Cervantes de Nova York, Teatro Amadeo Roldán de Cuba, Festival de Ópera de Benicàssim, Temporada Lírica de Palma de Mallorca, Aula Magna de la Universidad de Chile i Teatro do Lago a Frutillar, també a Xile.
Noms com els d’Elina Garança, Cristina Gallardo-Domâs, Isabel Rey o el mateix Orfeón Donostiarra han cantat moltes de les seves creacions vocals, mentre que la seva música de cambra ha sigut interpretada i portada al món del disc per agrupacions como Zoar Ensemble, Hércules Brass o el Grupo Instrumental Siglo XX.
Juan Durán ha obtingut el Premio da Crítica 2009, el Premio da Cultura Galega 2013, i el Premio Reina Sofía 2018, així com els premis de composició de la Universidad Carlos III de Madrid i del Festival Internacional de Música Española de León entre d’altres. Ha estat professor del Conservatorio Superior de Música de A Coruña entre 1987 i 1997, es membre fundador de la Asociación Galega de Compositores -creada el 1987 i de la qual en fou president- i membre de la secció de Música e Artes Escénicas del Consello da Cultura Galega.
Obres d’estrena
En aquesta temporada 19-20 Juan Durán, com a compositor resident de la Xarxa, escriurà dos cicles de cançons per encàrrec de la Fundació de Música Ferrer-Salat i Joventuts Musicals de Catalunya. L’estrena absoluta es produirà en el marc de la pròpia Xarxa de Músiques. En concret, Durán escriurà els següents cicles escrites i dedicats expressament a dos intèrprets de la Xarxa 19-20:
- Cinco miniaturas machadianas, dedicat a la soprano Laura Cruz
- Dos canciones sobre poemas de Salvador Espriu, dedicat a la soprano Anabel Real