Aquest matí, el saló de premsa de l´Ajuntament d´Amposta ha acollit la presentació del programa d´actes que des de la Societat Musical La Unió Filharmònica d´Amposta hem preparat per commemorar el centenari de la nostra fundació.
A l´acte han assistit, en representació de la Fila, la presidenta, Núria Gómez, el director de la Banda de Música, Carles Royo, i alguns membres de la junta directiva de la Societat, l´alcalde d´Amposta, Adam Tomàs, la regidora de Cultura, Inés Martí, la directora d´Esardi Marian Marin i l´alumne d´aquesta escola, Eduard Ventura.
Ha encetat la presentació l´alcalde d´Amposta, felicitant a la Fila per aquest aniversari i ressaltant l´aportació que les dos societats musicals de la ciutat, Lira i Fila, han fet durant tots aquests anys a la cultura i al teixit associatiu, així com la importància que suposa per a Amposta tindre dos societats centenaris, un fet que li atorga una singularitat.
A continuació ha pres la paraula Núria Gómez, qui ha explicat la importància que significa per a l’entitat poder celebrar 100 anys de trajectòria, un fet que ha estat possible gràcies a totes les persones que al llarg de tot aquest temps no han deixat mai de teballar per donar continuïtat a aquest projecte cultural i musical i que el poble d’Amposta ha incorporat a la seua història i tradició, fent que la paraula música i bandes de música estigue estretament lligat al nom d’Amposta.
Carles Royo ha explicat que s´han encarregat dos obres als músics de la Fila i compositors Tomàs Simón i Lionel Beltrán. Pel que fa als actes previstos, Royo n´ha detallat alguns dels més destacats, com ara l´acte que donarà el tret de sortida de forma oficial a la celebració del centenari i que es farà el dissabte 29 d´abril. S´ha escollit aquesta data perquè aquell mateix dia es compliran 100 anys del que va ser la primera actuació de la banda: música de ball per amenitzar la festa del bateig de la filla de qui fou un dels fundadors de la Fila, Jaume Nicolàs. Això va ser justament el 29 d´abril de 1917.
Entre la resta d´actes destacats hi ha el concert que la Lira Ampostina oferirà, el dia 6 de maig, a l´auditori de la Fila. El dia 9 de juliol serà la Banda de Música de la Fila qui es desplaçarà a l´Auditori de Barcelona, acompanyats pels músics Arturo Gaya, Paco Prieto i Kike Pellicer, per oferir l´espectacle Gràcies, Ovidi. En aquest concert, organitzat per la Federació Catalana de Societats Musicals, també hi participaran la Banda de Música de Camarles i la de Ginestar.
El parc dels Xiribecs acollirà, el 14 d´octubre, la 36a Trobada de Bandes de Música de Catalunya, acte que estarà organitzat per la Fila i que aplegarà més de 1.600 músics. Aquest acte, la trobada anual del col·lectiu de bandes de músic de Catalunya, segons ha explicat Carles Royo, vol ser un esdeveniment participatiu i obert no només als músics, sinó a tota la ciutadania, pel que s´ha programat l´espectacle Marabunta, de la companyia de Guillem Albà, un espectacle que inclou música en directe, clown i humor visual.
100 anys de música, cultura i societat
Durant l’acte també s’ha presentat la marca identitària del Centenari, un disseny encarregat a l’Escola d’Art i Disseny d’Amposta. Tal i com ha explicat Núria Gómez, es va pensar amb Esardi per al disseny de la marca, perquè és tracta d’una escola com també ho és la Fila, és una més de les moltes col·laboracions que des de fa anys mantenen els dos centres i sobretot, perquè és una forma amb que la Fila vol reconèixer la tasca formativa que realitza Esardi.
El mateix Eduard Ventura, l’alumne que ha realitzat el disseny d’aquesta marca, ha explicat que per a realitzar l’encàrrec es va inspirar en el logotip que ha representat a l´entitat durant tants d´anys, al que li ha donat un disseny més sintetitzat i modern, encara que conservant l´essència de la marca principal. Els colors utilitzats (el daurat en els filets i el negre en la taca) representen subtilment la commemoració que es busca representar en aquesta ocasió.
També s’ha comptat amb la col·laboració dels alumnes de gràfica publicitària d’Esardi per al disseny de l´exposició «100 anys de música, cultura i societat», que s´inaugurarà el 3 de desembre al Museu de les Terres de l´Ebre i que s´allargarà fins el 18 de febrer de 2018. El títol de l´exposició correspon al lema que la Unió Filharmònica d´Amposta ha escollit per representar el centenari.
La presidenta de la Fila també ha volgut destacar l´edició d´un conte infantil, escrit per Jesús Serrano i amb il•lustracions de Jordi Alfonso i del qual se´n farà entrega durant la Diada de Sant Jordi, de diversos exemplars als centres escolars d´Amposta i Poble Nou. A més, el dia 8 de juny, el cupó que l´ONCE emet del seu sorteig diari, amb una tirada en l´àmbit estatal de 5.500.000 d´exemplars, anirà dedicat a la Unió Filharmònica d´Amposta, amb motiu del seu centenari.
Per acabar, des de la Fila s´ha convidat a la ciutadania a què participe activament en tots els actes, que facin seua aquesta celebració, ja que segons ha explicat Núria Gómez, el centenari és motiu de celebració, però també és una ocasió per refermar la nostra voluntat de continuar contribuint enriquint culturalment i socialment, la ciutat d´Amposta.
Programa d´activitats del centenari de la Fila (pdf)