- El Concurso Internacional de Piano de València, que organiza la Diputació de València, tendrá lugar del 31 de mayo al 9 de junio
- Contará con cuatro intérpretes de Corea del Sur; tres de España y Rusia; dos de EE UU, Italia y Taiwan; y uno de Serbia, Ucrania, República Checa y Suecia. La organización ha publicado los admitidos en su página web
- La labor de preselección ha estado a cargo de Ana Guijarro (presidenta) y los pianistas Carles Marín y Ángel Sanzo, jurado que ha evaluado los vídeos de los músicos
7/febrero/2023. El Premio Iturbi, organizado por la Diputació de València, ha seleccionado a los 20 pianistas que participarán en la XXII edición del Concurso Internacional de Piano de València, que tendrá lugar en el Teatro Principal del 31 de mayo al 9 de junio. El jurado del concurso, que cuenta con la dirección artística de Joaquín Achúcarro, ha constatado el alto nivel y lo difícil que ha resultado el trabajo de preselección de los pianistas que estarán en liza en la primera fase.
La complicada labor de preselección ha estado a cargo de un jurado integrado por la asesora artística del Premio Iturbi, Ana Guijarro (presidenta), y los pianistas Carles Marín y Ángel Sanzo, que han evaluado los vídeos de los músicos inscritos, que aportaron una grabación audiovisual de entre 20 y 30 minutos. La organización ha publicado el listado de admitidos que iniciarán la competición en la página web www.pianoiturbi.dival.es.
Los pianistas proceden de 10 países y los que tendrán más presencia son Corea del Sur con 4 concursantes; España y Rusia con 3; y EE UU, Italia y Taiwan con 2. Otras naciones que contarán con intérpretes en el Premio Iturbi son Serbia, Ucrania, República Checa y Suecia.
Gloria Tello, diputada responsable del Premio Iturbi, ha querido felicitar al jurado destacando que “han hecho un magnífico y complejo trabajo para determinar qué aspirantes concursarán en la primera fase de esta nueva edición del Premio Iturbi”.
Las 20 personas seleccionadas han sido escogidas entre las 184 (de 36 países distintos) que se inscribieron al concurso, un récord de participación que convierte la presente edición en la más concurrida de la historia del premio, que inició su andadura en 1981. Se ha conseguido incrementar en un 3,3% los 178 participantes de la anterior convocatoria, en 2021, que a su vez multiplicó por seis la celebrada en 2017 (en 2019 no se realizó) con 31 solicitudes. La de ediciones anteriores también quedó ampliamente superada: en 2010 hubo 31 inscritos, en 2013 fueron 39 y en 2015 un total de 70.
Calidad interpretativa
La diputada Gloria Tello ha destacado que “estamos muy satisfechos, tanto por el récord de solicitudes recibidas, como por la calidad interpretativa exhibida por los y las pianistas aspirantes seleccionadas para participar en una edición en la que podrán mostrar su valía y deleitar al público valenciano”.
Ana Guijarro, presidenta del jurado de preselección, ha subrayado a su vez que “el nivel alcanzado en esta edición ha sido muy alto. La selección de los 20 candidatos de entre los 184 inscritos ha sido una tarea ardua y muy difícil, aunque se ha hecho por unanimidad, en un clima de máxima cordialidad y buen entendimiento en el jurado”.
Tres pruebas eliminatorias
Superada la preselección, la competición constará de tres pruebas eliminatorias y la Gran Final. En la primera fase (recital) y en la segunda (semifinal) los intérpretes seleccionados deberán elegir libremente entre las siguientes obras: una de carácter contrapuntístico, Preludios y fugas de El clave bien temperado de Johann Sebastian Bach, Preludios y fugas de Dmitri Shostakóvich, Ludus Tonalis de Paul Hindemith, Preludios y fugas de Félix Mendelssohn, Bach-Ferruccio Busoni, Bach-Ferenc Liszt, etc.; una sonata de Ludwig van Beethoven; una sonata de Wolfgang Amadeus Mozart; dos obras cortas de Fryderyck Chopin, de las cuales una debe de ser obligatoriamente un nocturno; una pieza de Goyescas de Enrique Granados, una pieza de la Suite Iberia, Navarra, o La Vega de Isaac Albéniz, o la Fantasía Bética de Manuel de Falla. Las personas participantes no podrán repetir obras a lo largo del concurso.
La primera fase contará con los 20 intérpretes elegidos, la segunda con 10, la final con 6 y la Gran Final con 3. En las dos últimas pruebas, los concursantes actuarán junto con la Orquesta de València, formación titular del Palau de la Música. En la final, podrán optar entre uno de los cinco conciertos para piano y orquesta de Beethoven; y en la Gran Final, deberán abordar un concierto para piano y orquesta de entre los designados por la organización y de compositores como Chopin, Liszt, Robert Schumann, Johannes Brahms, Piotr Ilich Chaikovski, Serguéi Rajmáninov, Joaquín Rodrigo y Manuel Palau, entre otros.
Incrementar dotaciones
Otra de las apuestas que se ha querido llevar a cabo en la presente legislatura ha sido la de incrementar las dotaciones económicas para los concursantes premiados. De este modo, el primer premio estará dotado con 30.000 euros, la grabación de un disco y varios recitales y conciertos; el segundo con 20.000 euros y el tercero con 10.000 euros; y también podrán optar al premio especial a la mejor interpretación de música española, valorado en 2.000 euros.
El resto de concursantes podrán optar a una serie de premios especiales, como por ejemplo, los finalistas que no resulten seleccionados para la Gran Final recibirán 5.000 euros. Asimismo, habrá un galardón para la persona finalista no galardonada con el primer, segundo o tercer premio (3.000 euros), y un premio a la mejor interpretación de una obra de Chopin (2.000 euros), ambos a cargo del Ayuntamiento de València.
Coll, compositor residente
El concurso seguirá contando con la figura del compositor residente, que en esta edición ostenta el valenciano Francisco Coll, encargado de escribir la obra ‘Madre – homenaje a Joaquín Sorolla (2022)’, que será interpretada de manera obligatoria por todos los músicos que accedan a la segunda fase.
Como ha querido recordar la diputada Gloria Tello, “el Proyecto Iturbi trabaja en tres líneas estratégicas: promover el talento de jóvenes pianistas de todo el mundo e impulsar su proyección y carrera artística con el concurso; programar a músicos de referencia en el Festival de Piano Iturbi, que celebró con éxito su segunda edición del 28 de octubre al 4 noviembre, en la que participaron un total de 25 relevantes intérpretes españoles y extranjeros; y también poner en valor el prestigio y el legado musical de José Iturbi (València 1895 – Los Ángeles 1980), al que se rinde permanente homenaje”.
El Premio Iturbi forma parte de la Federación Mundial de Concursos Internacionales de Música, una asociación con sede en Ginebra que reúne concursos de países de los cinco continentes entre los que se encuentran las competiciones internacionales de música más prestigiosas de todo el mundo. El Concurso Internacional de Piano de València, es miembro de la Fundación Alink-Argerich, la cual reúne a la mayor parte de concursos internacionales de piano de todo el mundo.
El Premi Iturbi selecciona als 20 pianistes que participaran en esta edició
- El Concurs Internacional de Piano de València, que organitza la Diputació de València, tindrà lloc del 31 de maig al 9 de juny
- Comptarà amb quatre intèrprets de Corea del Sud; tres d’España i Rússia; dos dels EUA, Itàlia i Taiwan; i un de Sèrbia, Ucraïna, República Txeca i Suècia. L’organització ha publicat els admesos en la seua pàgina web
- La labor de preselecció ha estat a càrrec d’Ana Guijarro (presidenta) i els pianistes Carles Marín i Ángel Sanzo, jurat que ha avaluat els vídeos dels músics
7/febrer/2023. El Premi Iturbi, organitzat per la Diputació de València, ha seleccionat als 20 pianistes que participaran en la XXII edició del Concurs Internacional de Piano de València, que tindrà lloc en el Teatre Principal del 31 de maig al 9 de juny. El jurat del concurs, que compta amb la direcció artística de Joaquín Achúcarro, ha constatat l’alt nivell i el difícil que ha resultat el treball de preselecció dels pianistes que estaran en lliça en la primera fase.
La complicada labor de preselecció ha estat a càrrec d’un jurat integrat per l’assessora artística del Premi Iturbi, Ana Guijarro (presidenta), i els pianistes Carles Marín i Ángel Sanzo, que han avaluat els vídeos dels músics inscrits, que van aportar un enregistrament audiovisual d’entre 20 i 30 minuts. L’organització ha publicat el llistat d’admesos que iniciaran la competició en la pàgina web www.pianoiturbi.dival.es.
Els pianistes procedixen de 10 països i els que tindran més presència són Corea del Sud amb 4 concursants; España i Rússia amb 3; i els EUA, Itàlia i Taiwan amb 2. Altres nacions que comptaran amb intèrprets en el Premi Iturbi són Sèrbia, Ucraïna, República Txeca i Suècia.
Gloria Tello, diputada responsable del Premi Iturbi, ha volgut felicitar el jurat destacant que “han fet un magnífic i complex treball per a determinar quins aspirants concursaran en la primera fase d’esta nova edició del Premi Iturbi”.
Les 20 persones seleccionades han sigut triades entre les 184 (de 36 països diferents) que es van inscriure al concurs, un rècord de participació que convertix la present edició en la més concorreguda de la història del premi, que va iniciar la seua marxa en 1981. S’ha aconseguit incrementar en un 3,3% els 178 participants de l’anterior convocatòria, en 2021, que al seu torn va multiplicar per sis la celebrada en 2017 (en 2019 no es va realitzar) amb 31 sol·licituds. La d’edicions anteriors també va quedar àmpliament superada: en 2010 va haver-hi 31 inscrits, en 2013 van ser 39 i en 2015 un total de 70.
Qualitat interpretativa
La diputada Gloria Tello ha destacat que “estem molt satisfets, tant pel rècord de sol·licituds rebudes, com per la qualitat interpretativa exhibida pels i les pianistes aspirants seleccionades per a participar en una edició en la qual podran mostrar la seua vàlua i delectar al públic valencià”.
Ana Guijarro, presidenta del jurat de preselecció, ha subratllat al seu torn que “el nivell aconseguit en esta edició ha sigut molt alt. La selecció dels 20 candidats d’entre els 184 inscrits ha sigut una tasca àrdua i molt difícil, encara que s’ha fet per unanimitat, en un clima de màxima cordialitat i bon enteniment en el jurat”.
Tres proves eliminatòries
Superada la preselecció, la competició constarà de tres proves eliminatòries i la Gran Final. En la primera fase (recital) i en la segona (semifinal) els intèrprets seleccionats hauran de triar lliurement entre les següents obres: una de caràcter contrapuntístico, Preludis i fugides del clau ben temperat de Johann Sebastian Bach, Preludis i fugides de Dmitri Shostakóvich, Ludus Tonalis de Paul Hindemith, Preludis i fugides de Félix Mendelssohn, Bach-Ferruccio Busoni, Bach-Ferenc Liszt, etc.; una sonata de Ludwig van Beethoven; una sonata de Wolfgang Amadeus Mozart; dos obres curtes de Fryderyck Chopin, de les quals unisca ha de ser obligatòriament un nocturn; una peça de Goyescas d’Enrique Granados, una peça de la Suite Iberia, Navarra, o La Vega d’Isaac Albéniz, o la Fantasía Bética de Manuel de Falla. Les persones participants no podran repetir obres al llarg del concurs.
La primera fase comptarà amb els 20 intèrprets triats, la segona amb 10, la final amb 6 i la Gran Final amb 3. En les dos últimes proves, els concursants actuaran juntament amb l’Orquestra de València, formació titular del Palau de la Música. En la final, podran optar entre un dels cinc concerts per a piano i orquestra de Beethoven; i en la Gran Final, hauran d’abordar un concert per a piano i orquestra d’entre els designats per l’organització i de compositors com Chopin, Liszt, Robert Schumann, Johannes Brahms, Piotr Ilich Txaikovski, Serguei Rajmáninov, Joaquín Rodrigo i Manuel Palau, entre altres.
Incrementar dotacions
Altra de les apostes que s’ha volgut dur a terme en la present legislatura ha sigut la d’incrementar les dotacions econòmiques per als concursants premiats. D’esta manera, el primer premi estarà dotat amb 30.000 euros, l’enregistrament d’un disc i diversos recitals i concerts; el segon amb 20.000 euros i el tercer amb 10.000 euros; i també podran optar al premi especial a la millor interpretació de música espanyola, valorat en 2.000 euros.
La resta de concursants podran optar a una sèrie de premis especials, com per exemple, els finalistes que no resulten seleccionats per a la Gran Final rebran 5.000 euros. Així mateix, hi haurà un guardó per a la persona finalista no guardonada amb el primer, segon o tercer premi (3.000 euros), i un premi a la millor interpretació d’una obra de Chopin (2.000 euros), tots dos a càrrec de l’Ajuntament de València.
Coll, compositor resident
El concurs continuarà comptant amb la figura del compositor resident, que en esta edició ostenta el valencià Francisco Coll, encarregat d’escriure l’obra ‘Mare – homenatge a Joaquín Sorolla (2022)’, que serà interpretada de manera obligatòria per tots els músics que accedisquen a la segona fase.
Com ha volgut recordar la diputada Gloria Tello, “el Projecte Iturbi treballa en tres línies estratègiques: promoure el talent de joves pianistes de tot el món i impulsar la seua projecció i carrera artística amb el concurs; programar a músics de referència en el Festival de Piano Iturbi, que va celebrar amb èxit la seua segona edició del 28 d’octubre al 4 novembre, en la qual van participar un total de 25 rellevants intèrprets espanyols i estrangers; i també posar en valor el prestigi i el llegat musical de José Iturbi (València 1895 – Los Ángeles 1980), al qual es rendix permanent homenatge”.
El Premi Iturbi forma part de la Federació Mundial de Concursos Internacionals de Música, una associació amb seu a Ginebra que reunix concursos de països dels cinc continents entre els quals es troben les competicions internacionals de música més prestigioses de tot el món. El Concurs Internacional de Piano de València, és membre de la Fundació Alink-Argerich, la qual reunix la major part de concursos internacionals de piano de tot el món.