El ple del mes de febrer ha decidit atorgar, per unanimitat, la Medalla d’Honor de la Ciutat d’Amposta a la Unió Filharmònica, que aquest 2017 celebra el centenari de la seva fundació. La màxima distinció de la ciutat, que ja s’ha atorgat al CF Futbol i a la Lira Ampostina, s’ha entregat a la Fila pel paper dinamitzador inqüestionable que l’entitat ha tingut en la vida social i cultural d’Amposta durant els seus cent anys de vida, «exercint també un paper cohesiu entre generacions de la nostra ciutat». «Tanmateix, és una de les bandes de música de referència a tot el país i compta, a més, amb una escola des de la qual forma músics de gran nivell».
Tal i com va explicar l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, l’entrega de la Medalla d’Honor de la Ciutat a la Fila es farà el 29 d’abril, en el marc del concert inaugural del centenari, que just rememorarà els cent anys del primer concert que va fer la Fila. Tomàs també va avançar que des del consistori i l’entitat, s’ha convidat al president del país, Carles Puigdemont, a presidir aquest esdeveniment.
Tancament de l’exercici 2016
El ple del febrer també va donar compte del tancament de l’exercici 2016. Segons les dades que es van presentar al ple, l’Ajuntament d’Amposta va tancar un romanent de tresoreria de 6 milions d’euros i un superàvit de 4 milions d’euros. Aquests resultats permetran a l’Ajuntament una capacitat de finançament de 3,6 milions d’euros.
El ple també va eliminar la taxa per drets d’examen i participació en proves selectives, amb el vot favorable de tots els regidors.
El ple de febrer va debatre fins a set mocions. El PSC en va presentar dues, que van ser aprovades per unanimitat. La primera era contra les pràctiques abusives de les empreses del sector elèctric, la qualitat del subministrament per una millora de la inversió a la xarxa i pel compliment del protocol de pobresa energètica. La segona, per instar al govern espanyol per la reforma de l’Impost de l’Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (la plusvàlua).
Per la seva banda, el grup de Convergència i Unió en va presentar dos més. La primera finalment la van presentar de forma conjunta tots els membres del consistori per adherir-se a la campanya Casa Nostra és Casa Vostra, que té l’objectiu de denunciar la situació que viuen les persones refugiades i migrants i aconseguir la sensibilització i mobilització de la ciutadania i demanar polítiques d’acollida reals i efectives a les institucions. L’altra moció de CiU va ser a favor de la reforma horària i també va ser aprovada per unanimitat.
El regidor German Ciscar va presentar-ne dos de noves i va recuperar la que havia retirat en l’anterior ple. La primera va ser per traure a concurs el subministrament elèctric d’Amposta i va rebre el suport del PSC i Esquerra d’Amposta i l’abstenció de la regidora no adscrita Rosita Pertegaz i del grup de Convergència i Unió. L’altra va ser la que insta al govern municipal a estudiar la creació d’un servei municipal per combatre el bullying. Aquesta moció va rebre el suport de tots els regidors llevat el de la regidora no adscrita, que es va abstindre.
El punt més calent de l’ordre del dia va ser el debat de la moció del regidor German Ciscar, que ja havia sigut retirada en l’anterior ple i que tenia l’objectiu de crear un servei municipal per ajudar els veïns en les seves reclamacions davant les entitats bancàries per la devolució de les clàusules terra i les despeses del préstec hipotecari. Després d’un tens debat entre l’alcalde i Ciscar, finalment la moció es va retirar.