- Se celebrarà els dies 30 i 31 d’octubre en el marc de la Mostra de València
- Amb projeccions, documentals, conferències, recitals i un concert de l’Orquestra de València
- Participen ponents de València, Madrid, Barcelona i Castella-la Manxa
El Palau de la Música reprén la iniciativa de convocar el Congrés Internacional de Música de Cinema, després de dos dècades d’absència. Es tracta de dos jornades vinculades a la Mostra de València – Cinema del Mediterrani, que se celebraran els dies 30 i 31 d’octubre, en les quals diverses sales de l’auditori valencià acolliran projeccions audiovisuals, conferències i recitals, i que tindrà com a colofó un concert de l’Orquestra de València.
El regidor de Cultura i president de Mostra de València i Iniciatives Audiovisuals, José Luis Moreno, s’ha mostrat molt satisfet de la recuperació d’este congrés, ja en la seua desena edició, que suposa “un important fòrum de trobada, de debat i d’estudi en profunditat entorn de la música cinematogràfica, tan necessària i transcendental en l’univers fílmic”.
Esta iniciativa assumix el relleu de l’anterior Congrés Internacional de Música de Cinema, creat per iniciativa d’Antonio Domínguez, secretari tècnic de la Mostra durant diversos anys, i celebrat al Palau de la Música de València en el marc d’este festival entre 1992 i 2000.
Moreno ha ressaltat que “no podíem deixar de recuperar este congrés ara que podem gaudir d’un magnífic Palau de la Música en ple rendiment, i a més, reprenent les línies fonamentals de les seues primeres edicions”. En este sentit, el regidor ha afegit que “m’agradaria destacar que en esta edició participen docents especialitzats procedents de conservatoris i universitats de València, Madrid, Barcelona i Castella-la Manxa”, com també “convidar a la ciutadania a assistir al superb concert de música de cinema que interpretarà l’Orquestra de València”, ha conclòs Moreno.
D’esta manera, dimecres 30 d’octubre, començaran les activitats a la Sala Rodrigo, a partir de les 18:00 hores amb la sessió d’obertura, per a posteriorment, a les 18:30 hores, assistir a la projecció del documental Arnold Schönberg – L’inlassable visionnaire, en la producció del qual va participar l’Orquestra de València. A continuació, a les 19:30 hores, tindrà lloc el concert-conferència Música al cinema de Berlanga, protagonitzat per Pablo García-Berlanga i José Miguel Sanz, catedràtics del Conservatori Superior de Música de València.
Dijous 31, a partir de les 10:00 hores, se succeiran a la Sala Lucrecia Bori diverses conferències que començaran amb Noves perspectives en la música de cinema: buscant el so de cada projecte, pronunciada per la compositora de bandes sonores Isabel Latorre. Seguidament, a les 11:00 hores, serà La dona en la banda sonora al cinema espanyol de la segona meitat del segle XX per Virginia Sánchez Rodríguez de la Universitat de Castella-la Manxa.
A les 12:30 hores serà Música i cinema: més enllà de l’escolta conscient per Sergio Lasuén, professor de la Universitat Internacional d’Andalusia i del Conservatori de Lucena, mentre que a les 13:30 hores tindrà lloc la xarrada De pianistes a sintetitzadors: descobrint la història de la música al cinema, a càrrec de Lidia López Gómez de la Universitat Autònoma de Barcelona.
I ja a la vesprada, a les 18:00 hores, es podrà assistir a la conferència El Llenguatge Musivisual: composició i aplicació dels elements musicals a la creació de por en el thriller i el cinema de terror per Alejandro Román, compositor de bandes sonores i catedràtic del Real Conservatori Superior de Música de Madrid.
L’entrada és lliure per a estes activitats, fins a completar aforament.
Posteriorment, i com a colofó, a les 19:30 hores, l’Orquestra de València sota la direcció de Rubén Gimeno i al costat de l’actor Àngel Fígols, interpretarà a la Sala Iturbi un programa homenatge a Henry Mancini, amb obres cèlebres del mateix Mancini, així com Nino Rota i Ennio Morricone.
Més informació en: www.palauvalencia.com.
NOTA: Disposem de material gràfic i tall de veu
GABINET DE COMUNICACIÓ
València, martes 15 de octubre de 2024
El Palau retoma el Congreso Internacional de Música de Cine tras dos décadas de ausencia
- Se celebrará los días 30 y 31 de octubre en el marco de la Mostra de València
- Con proyecciones, documentales, conferencias, recitales y un concierto de la Orquesta de València
- Participan ponentes de València, Madrid, Barcelona y Castilla-La Mancha
El Palau de la Música retoma la iniciativa de convocar el Congreso Internacional de Música de Cine, tras dos décadas de ausencia. Se trata de dos jornadas vinculadas a la Mostra de València – Cinema del Mediterrani, que se celebrarán los días 30 y 31 de octubre, en las que diversas salas del auditorio valenciano acogerán proyecciones audiovisuales, conferencias y recitales, y que tendrá como colofón un concierto de la Orquesta de València.
El concejal de Cultura y presidente de Mostra de Valencia e Iniciativas Audiovisuales, José Luis Moreno, se ha mostrado muy satisfecho de la recuperación de este congreso, ya en su décima edición, que supone “un importante foro de encuentro, de debate y de estudio en profundidad en torno a la música cinematográfica, tan necesaria y trascendental en el universo fílmico”.
Esta iniciativa asume el relevo del anterior Congreso Internacional de Música de Cine, creado por iniciativa de Antonio Domínguez, secretario técnico de la Mostra durante varios años, y celebrado en el Palau de la Música de Valencia en el marco de este festival entre 1992 y 2000.
Moreno ha resaltado que “no podíamos dejar de recuperar este congreso ahora que podemos disfrutar de un magnífico Palau de la Música en pleno rendimiento, y además, retomando las líneas fundamentales de sus primeras ediciones”. En este sentido, el concejal ha añadido que “me gustaría destacar que en esta edición participan docentes especializados procedentes de conservatorios y universidades de València, Madrid, Barcelona y Castilla-La Mancha”, como también “invitar a la ciudadanía a asistir al soberbio concierto de música de cine que interpretará la Orquesta de València”, ha concluido Moreno.
De esta manera, el miércoles 30 de octubre, comenzarán las actividades en la Sala Rodrigo, a partir de las 18:00 horas con la sesión de apertura, para posteriormente, a las 18:30 horas, asistir a la proyección del documental Arnold Schönberg – L’inlassable visionnaire, en cuya producción participó la Orquesta de València. A continuación, a las 19:30 horas, tendrá lugar el concierto-conferencia Música en el cine de Berlanga, protagonizado por Pablo García-Berlanga y José Miguel Sanz, catedráticos del Conservatorio Superior de Música de València.
El jueves 31, a partir de las 10:00 horas, se sucederán en la Sala Lucrecia Bori diversas conferencias que comenzarán con Nuevas perspectivas en la música de cine: buscando el sonido de cada proyecto pronunciada por la compositora de bandas sonoras Isabel Latorre. Seguidamente, a las 11:00 horas, será La mujer en la banda sonora en el cine español de la segunda mitad del siglo XX por Virginia Sánchez Rodríguez de la Universidad de Castilla-La Mancha.
A las 12:30 horas será Música y cine: más allá de la escucha consciente por Sergio Lasuén, profesor de la Universidad Internacional de Andalucía y del Conservatorio de Lucena, mientras que a las 13:30 horas tendrá lugar la charla De pianistas a sintetizadores: descubriendo la historia de la música en el cine, a cargo de Lidia López Gómez de la Universidad Autónoma de Barcelona.
Y ya por la tarde, a las 18:00 horas, se podrá asistir a la conferencia El Lenguaje Musivisual: composición y aplicación de los elementos musicales a la creación de miedo en el thriller y el cine de terror por Alejandro Román, compositor de bandas sonoras y catedrático del Real Conservatorio Superior de Música de Madrid.
La entrada es libre para estas actividades, hasta completar aforo.
Posteriormente, y como colofón, a las 19:30 horas, la Orquesta de València bajo la dirección de Rubén Gimeno y junto al actor Àngel Fígols, interpretará en la Sala Iturbi un programa homenaje a Henry Mancini, con obras célebres del propio Mancini, así como Nino Rota y Ennio Morricone.