EL PALAU DE LA MÚSICA I MOONWINDS PRESENTEN DOS BALLETS INÈDITS DE VICENTE MARTÍN I SOLER

0
21

Dimecres, 16 d’octubre. Palau de la Música

(Continúa en castellano, pág. 3)

El Palau de la Música i la formació valenciana Moonwinds, liderada per Joan Enric Lluna i amb l’actriu Rosana Pastor, presentaran dimarts que ve 22 d’octubre, a les 19.30 hores, el programa Un viatge a Nàpols, un disc que inclou els ballets La bella Arsene i El rapte de les savines, els dos del compositor valencià Vicente Martín i Soler. La Sala Rodrigo de l’auditori valencià serà l’escenari en el qual s’interpreten estos ballets inèdits, trobats a la biblioteca del Conservatori Sant Pietro a Majella de Nàpols. La Simfonia núm. 25 en Sol menor de Wofgang Amadeus Mozart, completa el programa.

El director del Palau, Vicente Llimerá, ha recordat que este programa “l’hem pogut recuperar, ja que va ser cancel·lat a causa de la tragèdia pel terrible incendi de Campanar”. Llimerá ha volgut posar el valor “l’excel·lent oportunitat que suposa per al nostre públic el poder tornar a escoltar, després de 153 anys, una recopilació a mode de suite dels principals motius i elements d’estos dos ballets de Martín i Soler, i a més amb l’al·licient d’intercalar entre ells una genial simfonia de Mozart, compositor coetani i rival en popularitat”.

D’esta manera, el públic podrà assistir a este programa fruit d’una gran labor d’investigació i musicològica, que va ser iniciada per la subdirectora de música del Palau, Nieves Pascual, qui va trobar els manuscrits en la citada biblioteca napolitana, i que va ser continuada per Moonwinds i Joan Enric Lluna. En este sentit, Pascual ha afirmat que en les dos obres “ens trobem davant ballets d’action, gènere que reclama la narració d’una història dramàtica que, a diferència del divertissement, no serveix únicament com a entreteniment entre els actes d’una representació lírica”.

El projecte que desenvolupa Lluna té com a objectiu impulsar el coneixement, difusió i interpretació de la música de Martín i Soler i que forme part de les programacions de teatre i sales de concert nacionals i internacionals. En este sentit, el músic valencià assegura que “és molt important reivindicar l’excel·lència dels nostres músics, i la de Martín i Soler en particular, i recuperar un patrimoni que en el seu moment va ser molt valorat”. Així mateix assenyala que “hi ha molt de treball de recerca per realitzar entorn de la seua figura i esta hauria de ser una aposta ferma perquè els resultats serien espectaculars i la seua obra podria formar part del repertori internacional. Era un gran compositor i això cap musicòleg ho posa en dubte”.

Moonwinds Simfònic és una iniciativa artística de Joan Enric Lluna amb la voluntat de reunir prestigiosos intèrprets d’instruments de vent per a formar un grup estable de música de cambra. Els integrants del grup compten amb una rellevant trajectòria professional en les més destacades orquestres i centres docents d’Europa i Amèrica. La formació es va presentar al públic el 2006, i compta amb quatre treballs discogràfics, un dedicat a la transcripció de l’òpera Una cosa rara de Martín i Soler, presentat en el Cadogan Hall de Londres; dos a Mozart, Serenates i Gran Partita, una de les millors versions gravades, segons la premsa especialitzada; i Le jour de l’an a compositors espanyols exiliats. Moonwinds va protagonitzar en el Victoria and Albert Museum de Londres, l’obertura de la presidència espanyola de la Comunitat Europea al gener de 2010 convidat per l’Ambaixada d’Espanya en la capital britànica. També ha actuat amb èxit en auditoris internacionals i nacionals com el Palau de la Música de València i  Palau de la Música Catalana de Barcelona, entre altres; i va ser grup resident en el Auditori de Barcelona en la temporada 2012-2013.

EL PALAU DE LA MÚSICA Y MOONWINDS PRESENTAN DOS BALLETS INÉDITOS DE VICENTE MARTÍN Y SOLER

Miércoles, 16 de octubre. Palau de la Música

El Palau de la Música y la formación valenciana Moonwinds, liderada por Joan Enric Lluna y junto con la actriz Rosana Pastor, presentarán el próximo martes 22 de octubre, a las 19.30 horas, el programa Un viaje a Nápoles, un disco que incluye los ballets La bella Arsene y El rapto de las sabinas, ambos del compositor valenciano Vicente Martín y Soler. La Sala Rodrigo del auditorio valenciano será el escenario en el que se interpretarán estos ballets inéditos, hallados en la biblioteca del Conservatorio San Pietro a Majella de Nápoles. La Sinfonía n.º 25 en Sol menor de Wofgang Amadeus Mozart, completa el programa.

El director del Palau, Vicente Llimerá, ha recordado que este programa “lo hemos podido recuperar, ya que fue cancelado debido a la tragedia por el terrible incendio de Campanar”. Llimerá ha querido poner el valor “la excelente oportunidad que supone para nuestro público el poder volver a escuchar, tras 153 años, una recopilación a modo de suite de los principales motivos y elementos de estos dos ballets de Martín y Soler, y además con el aliciente de intercalar entre ellos una genial sinfonía de Mozart, compositor coetáneo y rival en popularidad”.

De esta manera, el público podrá asistir a este programa fruto de una gran labor de investigación y musicológica, que fue iniciada por la subdirectora de música del Palau, Nieves Pascual, quien halló los manuscritos en la citada biblioteca napolitana, y que fue continuada por Moonwinds y Joan Enric Lluna. En este sentido, Pascual ha afirmado que en ambas obras “nos hallamos ante ballets d’action, género que reclama la narración de una historia dramática que, a diferencia del divertissement, no sirve únicamente como entretenimiento entre los actos de una representación lírica”.

El proyecto que desarrolla Lluna tiene como objetivo impulsar el conocimiento, difusión e interpretación de la música de Martín y Soler y que forme parte de las programaciones de teatro y salas de concierto nacionales e internacionales. En este sentido, el músico valenciano asegura que “es muy importante reivindicar la excelencia de nuestros músicos, y la de Martín y Soler en particular, y recuperar un patrimonio que en su día fue muy valorado”. Asimismo señala que “hay mucho trabajo de investigación por realizar en torno a su figura y esta debería ser una apuesta firme porque los resultados serían espectaculares y su obra podría formar parte del repertorio internacional. Era un gran compositor y eso ningún musicólogo lo pone en duda”.

Moonwinds Simfònic es una iniciativa artística de Joan Enric Lluna con la voluntad de reunir a reputados intérpretes de instrumentos de viento para formar un grupo estable de música de cámara. Los integrantes del grupo cuentan con una relevante trayectoria profesional en las más destacadas orquestas y centros docentes de Europa y América. La formación se presentó al público en 2006, y cuenta con cuatro trabajos discográficos, uno dedicado a la transcripción de la ópera Una cosa rara de Martín y Soler, presentado en el Cadogan Hall de Londres; dos a Mozart, Serenatas y Gran Partita, una de las mejores versiones grabadas, según la prensa especializada; y Le jour de l’an a compositores españoles exiliados. Moonwinds protagonizó en el Victoria and Albert Museum de Londres la apertura de la presidencia española de la Comunidad Europea en enero de 2010 invitado por la Embajada de España en la capital británica. También ha actuado con éxito en auditorios internacionales y nacionales como el Palau de la Música Catalana de Barcelona y el Palau de la Música de València, entre otros; y fue grupo residente en el Auditori de Barcelona en la temporada 2012-2013.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí