16 de maig de 2024
Cultura participa en la fira ‘Classical: Next’ de Berlín per a impulsar la internacionalització del sector de la música de la Comunitat Valenciana
- La secretària autonòmica de Cultura i Esport ha afirmat que “la Comunitat Valenciana obri les seues portes a tota classe d’intercanvi cultural i musical, per a exportar el nostre talent i la nostra música”
- L’IVC presenta a Berlín, en la fira de música clàssica més important de tota Europa, el seu nou projecte de gestió musical
La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport participa en la fira ‘Classical: Next’ que se celebra esta setmana a Berlín, considerada la trobada del sector de la música clàssica a escala europea, amb l’objectiu d’impulsar la internacionalització del sector de la música de la Comunitat Valenciana.
La secretària autonòmica de Cultura i Esport, Paula Añó, ha acompanyat este dimecres l’equip de l’Institut Valencià de Cultura que participa en esta fira on han presentat el nou projecte impulsat des de la Direcció Adjunta de Música i Cultura Popular de l’IVC, en una de les primeres accions que posa en marxa la nova direcció de l’IVC amb Álvaro López-Jamar al capdavant.
Añó ha destacat que la música i la internacionalització “són dos potes fonamentals de la política de la Vicepresidència Primera i, per això, dins del nostre pla estratègic, volem rellançar, després de molts anys adormida, la Comunitat Valenciana i la seua rica i variada cultura musical, no solament a la resta d’Espanya sinó també a Europa i la resta del món”, amb especial atenció al mercat llatinoamericà.
En este sentit, la secretària autonòmica ha afirmat que la intenció és “dir alt i clar que hem tornat, que estem ací; que la Comunitat Valenciana obri les seues portes i les seues finestres per a tota classe d’intercanvi cultural i musical, per a exportar el nostre talent i la nostra música a la resta d’Europa i per a aconseguir nous models de col·laboració i intercanvi amb institucions europees i també llatinoamericanes, procedents de països com Xile o Mèxic”.
“Per això estem ací, en el ‘Classical: Next’ de Berlín, que se celebra a Berlín, que és la fira de música clàssica més important de tota Europa, el centre global d’intercanvi i networking dedicat especialment a la música clàssica i contemporània, un fòrum que permet trobar-nos amb artistes, mànagers, orquestres, educadors, mitjans i organitzacions governamentals del sector d’importància a escala internacional”.
Promoció de la marca ‘Música de la Comunitat Valenciana’
‘Classical: Next’ se celebra fins divendres que ve, 17 de maig, amb un programa que inclou exposicions, conferències interactives, presentacions de projectes i de programacions, concerts, etc. i reunix més de 1.000 professionals procedents de prop de 60 països de tot el món, la qual cosa convertix esta fira en una cita ineludible per a donar visibilitat al sector musical a escala mundial.
El director adjunt de Música i Cultura Popular de l’IVC, Joan Cerveró, ha assenyalat que es tracta “d’una trobada molt intensa, definida com el lloc on es gestiona tota la música i les noves aportacions a la difusió de la música” en el qual la Generalitat “ha presentat el seu nou projecte de gestió musical”.
“Així mateix -ha afegit- hem mantingut alguns contactes perquè en altres llocs vegen que estem ací, que tenim un projecte cultural i musical molt potent que no es queda només de portes endins de la Comunitat Valenciana, sinó que es presenta en tota Europa i també en altres llocs del món”.
Cerveró ha remarcat que l’objectiu és que el sector valencià “siga acollit” en altres llocs però, al mateix temps, “convertir-nos en acollidors; que quan pensen en música immediatament ho associen a la Comunitat Valenciana”.
En este sentit, ha informat que ja s’han celebrat reunions amb representants de Xile, Colòmbia, Noruega, la Xina i Singapur “i tots han acollit molt bé la nostra presència. De fet, podem afirmar que, en el conjunt d’Espanya, ara mateix tenim el projecte de música més potent que hi ha”.
Un projecte per a tot tipus de música
Cerveró ha apuntat també que, en els últims huit anys tots els projectes internacionals “tenien una visió unívoca i poc oberta en la qual es fomentara només una part de la música de la Comunitat Valenciana vinculada al folk, a la cultura identitària, mentres que tot el que tenia a veure amb la música clàssica, antiga, contemporània o el jazz estava en un ‘coma induït’”.
Davant d’esta posició, l’actual projecte impulsat per la Vicepresidència Primera, a través de l’IVC, pretén “treballar per a tots; bandes, orquestres, músics, compositors i també per a la cançó en valencià, sense exclusions, perquè representem a tots els valencians”.
Així, ha assegurat que s’obri “una nova il·lusió en la qual estem treballant per a aconseguir que ‘València’ siga la paraula que definix la música, creant una marca i mostrant una imatge d’acollida i d’obertura de la Comunitat Valenciana”.