La directora valenciana, que va estar recentment al capdavant de l’Orquestra de Còrdova en una gira i de l’Orquestra Nacional d’Espanya, dirigirà a la formació en la capital gala, el diumenge 23, en una iniciativa social, pedagògica i artística que es desenvolupa en el marc de l’Olimpíada Cultural
La sala de concerts Philharmonie de París, l’equip Démos i el Grup Grenade de Baïz impulsen aquest ambiciós espectacle en el qual s’exalten els valors comuns a l’esport i la cultura i en el qual participaran 200 joves músics, de diferents orquestres i conservatoris, i 40 ballarins
Beatriz Fernández: “El poder transformador de la música és impressionant i aquest projecte és una prova d’això”, i apunta que “participar en l’Olimpíada Cultural és una oportunitat magnífica per a donar visibilitat a aquesta iniciativa que promou valors com l’excel·lència, inclusió, diversitat o l’universalisme”
Démos promou, des de 2010, la democratització cultural, compta amb quasi 50 orquestres a França i més de 11.000 xiquets d’entorns desfavorits han participat en aquest programa i aprenen a tocar un instrument
París, 21 de juny de 2024
Beatriz Fernández Aucejo dirigirà a la Démos Orchestre de la Philharmonie de Paris en l’especta cle La vie fantastique que tindrà lloc en la Grande Salle Pierre Boulez de la capital gala el diumen ge 23 de juny. Aquesta iniciativa social, pedagògica i artística es desenvolupa dins de l’Olimpíada Cultural que precedeix als Jocs Olímpics i Paralímpics París 2024 que se celebraran entre el 26 de juliol i l’11 d’agost. La directora valenciana, que va estar recentment al capdavant de l’Orquestra de Còrdova en una gira i de l’Orquestra Nacional d’Espanya a l’Auditori Nacional de Música de Madrid, també va dirigir a la formació francesa a Marsella el 5 d’abril.
La sala de concerts Philharmonie de París, Ciutat de la música, l’equip Démos i el Grup Grenade de Baïz impulsen aquest ambiciós espectacle partint de la seua experiència en l’educació en grup amb xiquets i joves, en el qual s’exalten els valors comuns a l’esport i la cultura i en el qual participaran 200 joves músics, de diferents orquestres i conservatoris, i 40 ballarins. El programa que abordarà Fernandez Aucejo inclourà obres de Alexandros Markeas, Thoinot Arbeau, i altres clàssics com Modest Mússorgski, Edvard Grieg, Maurice Ravel i Gustav Holst.
Beatriz Fernández Aucejo subratlla que “el poder transformador de la música és impressionant i aquest projecte de la Philharmonie de Paris, Démosi el Grup Grenade és una prova d’això”. La direc tora apunta que “participar amb aquest espectacle en l’Olimpíada Cultural i a poques setmanes dels Jocs Olímpics és una oportunitat magnífica per a sensibilitzar i donar visibilitat a aquesta iniciativa meravellosa que promou valors com l’excel·lència, inclusió, diversitat cultural o l’universalisme”. Fernández assenyala que “és molt il·lusionant poder dirigir en la Pierre Boulez, una espectacularsala, amb una acústica excel·lent, per la que han passat grans formacions i directors”.
Démos és un projecte educatiu, social i artístic i de divulgació per a xiquets i adolescents que no tenen fàcil accés a la pràctica musical per motius econòmics, culturals o geogràfics; i la companyia de dansa Grenade està dirigida per la coreògrafa Josette Baïz, que va portar la flama olímpica al port de Marsella, ciutat en la que France Télévisions va gravar La vie fantastique i el va retransmetre en Culturebox en France 4 el passat 11 de juny; el vídeo estarà disponible en la web de la Philharmonie de Paris a mitjan juliol.
La iniciativa compta amb quasi 50 orquestres en tota França i més de 11.000 xiquets han participat en ella. El seu èxit es deu, en gran manera, al marc educatiu personalitzat, a la cooperació entre els actors culturals i socials, al desenvolupament d’un enfocament pedagògic col·lectiu específic i a la formació contínua de totes les parts implicades. Des de 2010, promou que xiquets d’entorns desfa vorits aprenguen a tocar un instrument de música clàssica i la democratització cultural a través de la interpretació de música d’orquestra.
Acadèmia La Mestra
La directora va guanyar el tercer premi i el Premi ARTE del Concurs de Direcció Internacional La Mestra celebrat a París en 2022. Des de llavors, és membre activa de l’Acadèmia La Mestra de la Filharmònica de París on prossegueix amb la seua trajectòria artística col·laborant amb prestigiosos directors com Kirill Karabits, David Reiland, Case Scaglione, Lin Liao, Klaus Mäkela, Tugan Sokhiev al costat d’orquestres com l’Orquestra Nacional de Metz Gran Est, Orquestra Nacional de Île-de-France, Ensemble Intercontemporain, Orquestra de París o l’Orquestra du Capitole de Tolosa, entre altres.
Entre els compromisos de Fernández Aucejo per a la temporada 2024-25 cal destacar els que realit zarà amb la Real Orquestra Simfònica de Sevilla, Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Sant Diego Symphony Orchestra, Orquestra de València, Deutsches Symphonie Orchester Berlín entre altres, i diferents col·laboracions en països com Corea del Sud, Mèxic i França; així com elsrealitzats al costat de la Paris Mozart Orchestra, Orquestra Filharmònica de Gran Canària, Orquestra Filharmònica de Màlaga, Orquestra de València, la gira The Silence of Sound a Mèxic o la Gürzenich Orchester de Colònia. El mes de juliol dirigirà en el Festival Spanish Brass, que se celebrarà aAlzira (València), a la SBALZ Júnior Brass Ensemble i a Spanish Brass Ensemble, a la WASBE Korea Youth Wind Band i a la Jove Orquestra Simfònica d’Eivissa.
Beatriz Fernández Aucejo
Beatriz Fernández Aucejo assisteix i treballa juntament amb altres directors destacats del panorama internacional com Juanjo Mena, Roberto Forés, Miguel Romea i Alosa de la Parra, realitzant diverses col·laboracions. El seu debut al costat de l’Orquestra de València en 2015 marca el punt de par tida amb el món professional al qual han seguit col·laboracions i concerts amb nombroses orques tres com la de la Regió de Múrcia, Navarra, ADDA Simfònica d’Alacant, Comunitat Valenciana, Gran Canària, Extremadura, Bilbao, Castella i Lleó, Còrdova, Granada, Illes Balears, Màlaga, Republic Korean Navy Band; així com amb diverses bandes municipals: València, Palma, Santiago de Compostel·la, Madrid i la de Barcelona, formació en la qual va ser subdirectora durant dues tem porades.
En la Orquestra Filharmònica de la Universitat de València va ser directora titular artística i musical durant cinc temporades (2018-2023) i va participar en el Festival Internacional de Música Cancun. Va estudiar amb els directors Joshard Daus en la Universitat de Magúncia, Peter Gülke en la Universitat Mozarteum, Michel Tabachnik en la Accademia Musicale Chigiana i el postgrau en repertori contemporani en el Conservatori della Svizzera Italiana a la ciutat de Lugano al costat del mestre Arturo Tamayo, havent participat també en l’Acadèmia d’Òpera Italiana Riccardo Muti i l’Acadèmia del Festival Aix-en-Provence.
Fernández Aucejo ha sigut reconeguda amb guardons com la Batuta d’Or (2021), atorgat per la Diputació de València després d’haver guanyat tres primers premis amb Menció d’Honor en el Certamen Provincial de Bandes de València; el Clars de Llum (2021) de la Universitat de València que destaca amb aquesta distinción el compromís amb la Cultura Musical pel lliurament i treball que realitza en la Orquestra Filharmònica de la Universitat de València; i l’Isabel Ferrer (2015), atorgat per la Generalitat Valenciana, en la categoria de Benestar i Igualtat, com a dona de referència en el seu camp professional, entre altres.