Xàtiva, 15 d’agost de 2024
Andrés Valero-Castells va dirigir el concert inaugural de la Fira d’Agost de Xàtiva 2024 amb el cantaor Pep Gimeno Botifarra, la soprano Mònica Grau i 150 músics de les bandes de música de la Societat Musical Primitiva Xativina Música Vella i la Societat Artístic-Musical La Nova de Xàtiva, en un espectacle multitudinari, Cançons oblidades, creat pel pianista i compositor Pau Chafer que va comptar també amb la participació del Cor Polifònic Ciutat de Xàtiva, la Escola de Danses de Xàtiva i la Colla La Socarrà.
El concert, organitzat per l’Ajuntament de Xàtiva, va tindre lloc després de la presentació i nomenament oficial d’Ángela Agustí Bordera com a Reina de la Fira 2024 i de la seua Cort d’Honor en l’espai escènic de la Murta ahir dimecres 14, i en ell es va retre homenatge a les persones majors gràcies a les quals perviuen i es coneixen moltes cançons populars. L’entrada era gratuïta fins a completar l’aforament.
El director valencià, que ha estat al capdavant de prestigioses orquestres, bandes simfòniques i la majoria de les bandes municipals espanyoles, va abordar un programa que va incloure les obres Obertura, U d’Antella, Quatre boleros, Havanera del Mareny, Petenera de Xàtiva i va tancar el concert l’emblemàtic tema Malaguenya de Barxeta.
Valero-Castells ha manifestat que “ha sigut un honor obrir la Fira d’Agost de Xàtiva i reunir en aquest esdeveniment musical únic a totes les agrupacions musicals de la ciutat”, i subratlla que “el concert, creat per un gran músic com Pau Chafer, va ser una demostració de la qualitat que atresoren aquests artistes i músics valencians que van protagonitzar un dia molt especial i inoblidable per a Xàtiva”.
El músic apunta que “va ser un plaer tornar a trobar-me en l’escenari amb Chafer i Pep Gimeno Botifarra als qui vaig tindre l’oportunitat de dirigir amb la Orquestra Simfònica Primitiva de Llíria en el Teatre Principal de València i amb la Agrupació Musical La Lírica de Silla”; i considera que “va ser un concert per a guardar en el record, tant els que participem en ell com el públic que el va gaudir en directe”.
Des de 1250
L’acte i concert inaugural de la Fira d’Agost de Xàtiva, que se celebra per privilegi de Jaume I des de l’any 1250, ha sigut un dels esdeveniments destacats d’aquesta edició. Representa una aposta decidida del consistori per la cultura i la música local, oferint una plataforma per a mostrar el talent dels artistes i intèrprets de Xàtiva.
La ciutat alberga, del 15 al 20 d’agost, nombroses activitats musicals i culturals, atraccions de fira i parades comercials de les quals gaudiran els seus veïns i visitants arribats de tot arreu. La programació combina tradició i modernitat amb una oferta amb més de cent actes per a tots els públics.
Referent de la música popular
Pep Gimeno Botifarra, Premi Ovidi, Premi Enderrock, Premi Carles Santos de la Música Valenciana, Distinció al Mèrit Cultural de la Generalitat Valenciana i Medalla d’Honor del Consell Valencià de Cultura, és un dels màxims referents de la música popular valenciana. Des dels 16 anys va recórrer nombrosos municipis gravant a les persones majors per a rescatar de l’oblit i preservar un patrimoni musical que estava a punt de desaparéixer.
El cantaor xativí ha col·laborat i cantat amb rellevants artistes i formacions com Al Tall, Obrint Pas, Capella de Ministrers, Feliu Ventura, Pau Alabajos o Mireia Vives i ha publicat nou discos on ha recopilat moltes obres i cançons fruit d’una gran labor de recuperació de l’acerb musical i popular valencià.
Gires internacionals i folklore
Pau Chafer és un músic de formació clàssica que ha col·laborat en concerts, gires nacionals i internacionals i enregistraments d’estudi amb reconeguts grups, artistes i músics com Presuntos Implicados, Revólver, Sarah Rope, Pastora Soler, Dani Martín, Pedro Guerra, Santiago Cruz, Jaime Urrutia, Boney M, Tamara, Diana Navarro, Lluís Llach, Marina Rossell, Tommy Torres, Leonel García, Ken Hensley, Rozalén, Roser, Carmen París, Ana Mena, Antonio Carmona, Armando Manzanero o Violincheli Brothers.
El pianista i compositor de Xàtiva va gravar amb el Botifarra el disc A un home que ve del poble ningú fa abaixar la cara en 2015 i l’any següent comença a compondre per a orquestra simfònica a partir de cançons de folklore mediterrani que el seu pare havia recuperat 40 anys arrere, descobrint així la seua vertadera vocació. Va compondre per encàrrec del Palau de la Música de València els arranjaments de Pep Botifarra i Pau Chafer simfònic que es va estrenar el 29 de juny de 2018. L’Orquestra de València va ser dirigida per Octavio Mas-Arocas. Aquest repertori també va ser interpretat per l’Orquestra Simfònica de Bratislava, amb David Hernando al capdavant, a Eslovàquia; i per la Orquestra Simfònica Primitiva de Llíria, baix la batuta de Valero-Castells, en el Teatre Principal de València.
Chafer va estrenar amb la Banda Municipal de Barcelona i Pep Botifarra el seu concert per a banda simfònica Cançons oblidades, dirigit pel valencià José Rafael Pascual Vilaplana a la sala Pau Casals del Auditori de Barcelona. Així mateix, va estrenar amb l’Orquestra de València, dirigida per Cristóbal Soler, el seu concert Homenatge al cant d’estil en el Teatre Principal i va col·laborar amb la prestigiosa mezzosopranoespanyola Nancy Fabiola Herrera fent els arranjaments i tocant en directe en la seua gira amb el septet Solistes de València en 2022.
Més de 50 reconeixements
Andrés Valero-Castells (Silla, València 1973) és catedràtic de Composició en el Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València des de 2004 i ha rebut més de 50 reconeixements entre els quals es troben destacats premis en els concursos internacionals de composició de Corciano i Fermo (Itàlia), Florida (els EUA), Marmande (França), Andrés Gaos de la Corunya, Mestre Vila de Madrid, Ciutat de La Llacuna (Tenerife), així com altres guardons a Roma i Pavia (Itàlia), Sevilla, Valladolid, València… entre moltes altres distincions i nominacions com a director i músic. Part de la seua discografia està gravada en països com Noruega, França, Suïssa, Holanda, Portugal, Polònia, els EUA i el Japó.
En la seua faceta com a director ha estat al capdavant de formacions com l’Orquestra de València, Simfònica de Galícia, ADDA Simfònica, Orquestra Belles Arts, Mediterranean Strings d’Ankara, Banda i Orquestra Primitiva de Llíria, de gran part de les bandes municipals d’Espanya: Madrid, Barcelona, València, Alacant, la Corunya (de la qual va ser titular), Santiago de Compostel·la, Vitòria-Gasteiz, Simfo-vents Palma… així com de bandes simfòniques com la Unió Musical de Llíria, l’Artística i l’Harmònica de Buñol, Lalín, Baeza, Musikene o de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV).
Així mateix, ha dirigit estrenes absolutes i nacionals de rellevants compositors i a ensembles, òpera en concert i bandes simfòniques en el Festival Ensems. És el fundador del ensemble Estudi Obert, i en l’actualitat és acadèmic numerari de l’Acadèmia de la Música Valenciana.