L’any 1997 el Concert d’estiu de la Unió Musical de Vilafranca va estar inclòs a la programació de la primera edició de la Fira de la Magdalena. Va tindre lloc el dissabte dia 19 de juliol a les 19:30h a la placeta de l’església i va consistir en un Festival de Bandes amb l’actuació, en primer lloc, de la Unió Musical L’Horta de Sant Marcel•lí de València, dirigida per Miguel Morellá, i a la segon part la Unió Musical de Vilafranca dirigida per Pau Monfort interpretant el pasdoble Cielo Andaluz de Pascual Marquina, Marxa burlesca de Manuel Palau, la transcripció per a banda d’El amor brujo, ballet-pantomima de Manuel de Falla i la 3a Suite per a banda d’Alfred Red. El Concert va repetir lloc i hora l’any següent 1998, i la UMdV va programar les obres que aquell any li van donar els primers èxits als Certàmens Provincial, Internacional “Ciutat de València” i de la Comunitat Valenciana.
L’any 1999 el Concert va passar a ser el divendres a les 22:30h a la plaça de bous, sent la Simfonia n.1 “The Lord of the Rings” de Johan de Meij l’obra central del programa. Dia i hora, divendres a les 22:30h, s’ha mantingut fins ara i es el primer acte de la Fira. La plaça de bous va tornar a ser l’escenari l’any 2000 i es van poder escoltar obres com ara el Concert for Band de Robert Jager o la transcripció per a banda de Belkis, Regina de Saba d’Ottorino Respighi.
La transcripció d’Un americano en Paris de George Gerhwin i l’obra de David R. Holsinger In the Spring, at the Time when King go off to War van ser les obres programades per Pau Monfort l’any 2001 al parador de festes, on també van ser presentats dos CDs amb tot el treball portat a terme per la UMdV des de 1998. L’any 2002, també al parador de festes, es va programar la Simfonia n.3 d’Alfred Red.
El Concert de Fira 2003 va ser un mes dintre del Cicle de Concerts que es va fer amb motiu del 75è Aniversari de la Unió Musical de Vilafranca, un concert cada mes de l’any. En aquesta ocasió i fins 2007 l’escenari va ser a la casa de la cultura. El programa de 2004 va incloure les transcripcions de tres grans obres orquestrals, Danses fantàstiques de Joaquín Turina, Salón México d’Aaron Copland i West Side Story, danses simfòniques de Leonard Bernstein. L’any 2005 va ser interpretada un obra del mestre Pau Monfort, PR2TR a mes de transcripcions de la Rapsòdia Húngara n.2 de Franz Liszt i les danses polovtsianes d’El Príncep Igor d’Alexabder Borodin. L’any 2006 es va poder escoltar la transcripció per a banda de la Tocata i fuga en re menor, BWV565 de Johann Sebastian Bach i Variacions Simfòniques del compositor suïs Oliver Waespi. El programa de 2007 va contar en el solista de la banda David Barreda per al Concert per a trompa n.1, op.11 de Richard Strauss, completant el programa amb la transcripció del Divertiment de Leonard Bernstein i Homenatge a Joaquín Sorolla de Bernardo Adam Ferrero.
L’any 2008 el Concert, desprès de estar anunciat a la casa de la cultura, es va transladar al frontó municipal. Un gran programa amb dos transcripcions, Les alegres comares de Windsor, obertura d’Otto Nicolai i Sensemayá de Silvestre Revueltas, i dos partitures molt exigents originals per a banda, Seqüències vibratòries de Rafael Talens i Parable for Band de Vicent Persichetti. A partir d’aquest any el Concert de Fira ha estat sempre al frontó municipal, en dos úniques excepcions, la pluja va obligar a transladarlo a última hora, a la casa de la cultura al 2009 i al parador de festes l’any 2011. Obres de Ruperto Chapí i Rafael Talens, a mes de Scenes Revisited de Verne Reynols i les transcripcions per a banda del Capricho español op.34 de Rimsky-Korsakov i de la Simfonia india de Carlos Chávez, aquesta última transcripció de Pau Monfort, van ser interpretades al concert de 2009. De nou al 2010 i en aquest cas al frontó municipal dos transcripcions de Pau Monfort, la Simfonia n.8 moviment I de Philip Glass i la dansa final Malambo del ballet Estancia d’Alberto Ginastera, entre d’altres. Seguint amb les transcripcions de Pau Monfort, l’any 2011 al parador de festes se va interpretar Quadres d’una exposició de Modest Mussorgsky com a obra central del programa.
Mes obres orquestrals al 2012, música de John Adams, Charles Ives, Jesús Guridi o Metamorfosis simfòniques de Paul Hindemith i Redes de Silvestre Revueltas, aquest última un treball de Pau Monfort. El Concert Fira de la Magdalena 2013 va ser l’acte central per a commemorar els 25 anys de Pau Monfort com a director de la Unió Musical de Vilafranca, per a Pau el seu 25è Concert d’estiu. Per a tal cosa el programa va comptar amb dos grans treballs de transcripció de l’homenatjeat, Tres escenes del ballet “La gitanilla” d’Antón García Abril i Popol Vuh, op.44 d’Alberto Ginastera. El programa el va completar l’obertura Candide de Leonard Bernstein i Dionysiaques, op.62 de Florent Schmitt, aquesta ultima original per a banda.
Al 2014 i en la línea de les grans transcripcions, al frontó es va poder escoltar l’obertura The Building of the House, op.79 de Benjamin Britten, el primer moviment de la Simfonia n. 4 d’Anton Bruckner i Les alegres travesures de Till Eulenspiegel de Richard Strauss. La segona part va estar dedicada a Silvestre Revueltas, del compositor mexicà van ser interpretades La noche de los Mayas i Janitzio. L’any següent, 2015, el concert va va ser una ‘bomba’, La consagració de la primavera d’Igor Stravinsky i la Simfonia fantàstica d’Hector Berlioz. Gran nit també la de 2016, de Benjamin Britten Quatre interludis marins de l’òpera Peter Grimes Op. 33a i de Maurice Ravel Daphnis et Chloé suite n. 2, per acabar en el Concert per a orquestra de Béla Bartók.
La primera simfonia de Gustav Mahler va ser l’obra central del programa del Concert de Fira 2017 que començava en Panderola leré, obra del compositor de Vila-real Rafael Beltrán i tancava amb l’estrena absoluta del pasdoble Sofia de Pau Monfort. Gran programa el de 2018 al frontó, de John Adams Tres fanfàrries per a orquestra ( 1.Lollapalooza 2.Tromba Lontana 3.Short Ride in a Fast Machine), l’estrena absoluta de la versió per a banda del tango L’eix transatlàntic de Nèstor Zarzoso i a la segona part la Trilogia romana d’Ottorino Respighi (Pini di Roma, Fontane di Roma i Feste romane). El Concert Fira de la Magdalena 2019 va ser ‘Monogràfic Igor Stravinsky’, Petrushka ballet i L’ocell de foc suite del ballet van ser les obres programades.
2020 i 2021 van ser uns anys diferents per al mon, la pandèmia provocada per la COVID19 va fer que s’alteraren les activitats i la Fira de la Magdalena es va suspendre, per tant no es va fer concert.
Després d’aquesta parada de dos anys, i quan fa 25 d’aquell Festival de Bandes de 1997, la Unió Musical de Vilafranca dirigida per Pau Monfort torna al frontó municipal de Vilafranca, divendres 22 de juliol a les 22:30h amb el tradicional Concert Fira de la Magdalena 2022. Una vegada mes, Pau Monfort ha fet dos treballs de transcripció d’obres orquestrals. El programa l’enceta el Concert en Mib major per a 2 trompes i orquestra d’Antonio Rosetti, compositor clàssic nascut a Litoměřice, Chequia autor d’alguns concerts per a aquest instrument. Es tracta d’una partitura exigent per als solistes en una orquestració molt reduïda –2 oboès, 2 trompes i cordes- que comptarà amb dos instrumentistes de primer nivell per a la seua execució, el vilafranquí David Barreda, trompa a la Duisburger Philharmoniker i el borrianenc Santi Pla, trompa solista de l’Orquestra de València.
El segon gran treball es la monumental Simfonia alpina, op. 64 del catàleg d’obres del compositor alemany Richard Strauss. Es tracta d’un poema simfònic per a gran orquestra, l’últim que escriuria el compositor de Munic. És un exemple del que se sol denominar música programàtica, perquè compleix un programa (expressa un argument) narrat pel compositor, en aquest cas l’ascensió a un pic dels Alps Bavaresos i el retorn a la vall. A través dels seus més de 45 minuts de duració, 22 escenes que s’interpreten sense cap interrupció, el compositor aprofita tota la varietat cromàtica de l’orquestra per a transmetre les impressions que li produeixen cadascun dels moments viscuts i els paratges travessats en l’ascensió. Strauss fa en aquesta obra un ús extensiu del leitmotiv, associant cadascun dels elements presents (la nit, el sol, la pluja…) a un tema musical.
La Simfonia alpina, op.64 de Richard Strauss serà el colofó d’aquest 25è aniversari del Concert de Fira que, des de fa uns anys s’ha convertit en un referent, tant per les obres programades com per les grans interpretacions, una cita obligada al frontó municipal de Vilafranca el divendres de Fira.